ZF Deschiderea de astăzi. Victor Răzvan Vişan, investitor la Bursă: Am crescut expunerea pe OMV Petrom. Banca Transilvania, Digi şi Purcari, printre deţineri

Autor: Eduard Ivanovici 04.05.2022

Pe fondul creşterii preţului petro­lului, OMV Petrom (SNP) – cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti – a ajuns la o expunere mai mare în portofoliul lui Victor Răzvan Vişan, antreprenor în domeniul producţiei publicitare şi investitor la bursă, invitat în cadrul emisiunii ZF Deschi­derea de Astăzi din 3 mai.

„OMV Petrom a bugetat un profit de 2,8 mi­liarde pentru anul acesta. Este un buget destul de conservator, analiştii estimau undeva la 4 miliarde de lei. La prima raportare, avem nişte rezultate mult mai bune decât estimările, respectiv 1,8 miliarde de lei profit. Mărturisesc că, datorită creşterii preţului petrolului, OMV Petrom este unul dintre emitenţii pe care mi-am crescut expunerea, aşteptân­du-mă ca dinamica să se păstreze. OMV Petrom este una dintre cele mai mari deţineri, iar Banca Transilvania este la fel de prezentă“, a spus Victor Răzvan Vişan.

Acţiunile SNP s-au depreciat cu 4,4% anul acesta, pe fondul unor tranzacţii de circa 1,5 miliarde de lei, compania ajungând la o valoare de piaţă de 27 de miliarde de lei.

Între timp, Banca Transilvania – cea mai mare instituţie de credit de pe piaţa românească în funcţie de active – înregistrează o scădere de 7,7% în 2022, pe un rulaj de aproape un miliard de lei.

„Digi este una dintre cele mai ieftine companii telecom din regiune şi am o expunere semnificativă aici. Deţin şi Purcari, unde am înregistrat o scădere semnificativă. Consider în continuare că (panica – n.r.) nu se justifică şi sperăm să nu avem o intervenţie militară a Rusiei în Republica Moldova“, adaugă investitorul.

Din cauza incertitudinilor provocate în regiune de războiul ruso-ucrainean, acţiunile producătorului de vinuri Purcari (TLV) afişează un declin de 38% de la începutul anului, conform datelor BVB. În aceeaşi perioadă, acţiunile grupului telecom Digi Communications (DIGI) au crescut cu 3,7%.

„Anticipez că rezultatele DN Agrar vor fi foarte bune, fiind unul dintre principalii emitenţi pe care îi deţin în momentul de faţă. DN Agrar şi Holde Agri Invest sunt singurele mele expuneri pe agricultură. (...) Principalul emitent care mi-a asigurat un randament foarte bun a fost AROBS Transilvania, care a avut o creştere semnificativă faţă de preţul din plasamentul privat. Am avut şi emitenţi care m-au tras în jos, enumerând aici diferite greşeli cu Norofert, unde au fost probleme la audit“, continuă Victor Vişan.

Pe de altă parte, deşi înregistrează pierderi pe iHunt (HUNT), Victor Răzvan Vişan menţionează că încă are încredere în furnizorul şi producătorul de telefoane mobile şi gadgeturi. „Aici, pe fondul unor rezultate bune, am văzut o vânzare excesivă a acţionarului principal, ceea ce a zdruncinat încrederea investitorilor.“

 

Alte afirmaţii din timpul emisiunii:

În ultima perioadă am văzut că s-a redus numărul de plasamente şi unele dintre ele chiar s-au amânat, vorbind de acţiuni şi obligaţiuni.

Încă nu sunt decis dacă voi investi în Rodbun, fiind vorba despre o evaluare destul de ambiţioasă. În actualul context economic va fi destul de dificil să ridice sumele pe care ei le doresc, însă vom vedea cine vor fi participanţii la plasament.

Anul trecut am început să particip la plasamente, iar unele dintre ele au mers foarte bine. O parte din plasamente au mers bine în prima parte din 2021, iar cei care nu le-au putut accesa au început să vadă tot felul de scenarii conform cărora există locuri date pe diferite „combinaţii“.


„Deschiderea de Astăzi: Cum va merge Bursa?“ editorial realizat de Ziarul Financiar cu sprijinul