Surprizele topului celor mai mari importatori din economie în 2021: Pfizer a urcat în al doilea an de pandemie pe locul 29 în clasament, iar criza din energie a propulsat Transelectrica de pe 122 pe 14

Autor: Cristina Roşca 04.05.2022

Topul celor mai mari 30 de im­portatori din economie este „con­dus“ de Dacia, Rompetrol şi Ford, între ultimii doi realizându-se o rocadă în 2021 versus anul anterior. În clasament, mai mult de jumătate dintre companii provin din auto, dar vin tare din urmă jucătorii din energie. Alături de aceştia, se mai „strecoară“ în top 30 importatori şi doi jucători farma, doi din retailul alimentar şi alţi câţiva producători, fie de electrocasnice, fie activi în industria grea, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Topul celor mai mari importatori din economie în 2021 a adus o serie de surprize, ascensiunea puternică a Transelectrica, dar nu numai, ci mai degrabă a tuturor companiilor din energie, este una dintre ele. Totuşi, în cazul companiei naţionale de transport al energiei electrice avan­sul a fost fulminant, de pe 122 pe 14.

Criza de pe piaţa energiei, unde preţurile au explodat, se vede astfel şi în topul importatorilor.

Tot la capitolul noutăţi la vârful clasamentului, poate fi menţionată şi prezenţa Pfizer pe locul 29, în urcare cu 48 de poziţii. Această evoluţie poate fi explicată prin importul de vaccinuri realizate de grupul american. Totuşi, Pfizer nu este - în pofida evoluţiei favorabile în pandemie - cel mai bine cotat jucător farma din top, Sandoz fiind pe opt, în urcare cu o poziţie.

În 2021, România a adus de peste hotare în total bunuri în valoare de 98,33 mld. euro, cu 22,1% mai mult decât în primul an de pandemie.