Deranj mare pe Bursa de la Bucureşti. 10 milioane de euro sunt în joc. Este implicată şi o fostă jurată de la Imperiul Leilor. Bondurile Vivre, în picaj. Şeful adjunct al TradeVille, brokerul finanţării, a plecat din firmă

Autori: Liviu Popescu , Tibi Oprea 04.05.2022

Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct al TradeVille în ultimii aproape 10 ani, a renunţat la funcţia deţinută în cadrul celui mai mare broker de retail de la Bursa de la Bucureşti, pentru a se implica într-un proiect nou, potrivit informaţiilor ZF.

“Cred că era momentul să fac o schimbare. Cumva cel mai corect era să fac acest lucru pentru absolut toată lumea implicată. Îmi doresc să mă implic într-un proiect nou, un proiect care să facă un pas înainte pentru ce înseamnă piaţa de capital de la noi. Am avut mai multe opţiuni şi mă îndrept către ideea de a construi ceva de la zero. Asta presupune multă muncă, iar rezultatele vor începe să se vadă în nişte ani de zile”, spune Ovidiu Dumitrescu pentru ZF.

Marţi seară ZF a primit următorul mail, semnat de departamentul juridict al Tradeville. “În articolul publicat în data de 03.05.2022 în Ziarul Financiar (https://www.zfcorporate.ro/burse fonduri-mutuale/primul-soc-finanţare-antreprenoriala-bvb-scădere-puternica-preţul-20792616), afirmaţiile referitoare la situaţia actuală a societăţii Vivre Deco SA sunt prezentate ca fiind ale domnului Ovidiu-George Dumitrescu în calitate de Director general adjunct al TradeVille . Este drept că dânsul s-a ocupat în detaliu, a analizat societatea Vivre Deco SA în calitate de manager al departamentului de analiză şi a promovat Vivre Deco SA pentru listare, deci are informaţii complete despre Vivre - dar - relaţiile dintre TradeVille şi dânsul au încetat. Ca urmare dl. Ovidiu-George Dumitrescu nu poate exprima poziţia oficială a societăţii Tradeville SA. De aceea vă rugam să nu îl mai prezentaţi pe dl. Dumitrescu ca manager TradeVille”.

 

 

Tradeville a intermediat emisiunea de obligaţiuni de 7 mil. euro adusă de Vivre Deco la Bursa de la Bucureşti în vara lui 2021. Vivre mai are o emisiune de 3,5 mil. euro, listată în aprilie 2020, şi intermediată de BT CP.

ZF a scris miercrui că şi pe 3 mai 2022, la fel ca în şedinţa precedentă, obligatarii Vivre – atât din cei care au cumpărat finanţarea listată în 2020 şi scadentă în 2025 cu 5,25% dobândă, cât şi cei care au luat pe cea din iulie 2021 cu scadenţa în aprilie 2026 la 5,5% dobândă – în principal persoane fizice au încercat să vândă din bonduri după pierderile de 85 mil. lei ale companiei pentru 2021 şi raportul de audit fără opinie.

Unii au reuşit, acolo unde au apărut cumpărători, alţii au pus ordine de vânzare care din nou au dus preţul bondurilor în jos cu 15%, adică limita inferioară permisă pentru acest emitent, arată datele BVB. Marţi preţul bondurilor VIV25E a închis la 69,4% pe tranzacţii de 179.000 lei, iar cel pentru VIV26E la 66,5% pe 78.000 lei. Sunt cele mai scăzute preţuri pentru o finanţare antreprenorială din istoria BVB

Pe fondul pierderilor de 85 mil. lei (17 mil. euro) în anul 2021, faţă de un profit net de 7,4 mil. lei în anul precedent, cu active negative şi fără o opinie din partea auditorului EY întrucât există „incertitudini semnificative care pot indica îndoieli semnificative în legătură cu capacitatea grupului de a-şi continua activitatea în viitorul apropiat“, Vivre Deco are viaţă grea la Bursa de Valori Bucureşti.

Acesta este primul şoc, şi primul test de altfel pentru redresare, în cazul unei societăţi venite la Bursa de la Bucureşti odată cu bulgărele de listări din primăvara lui 2020 încoace.

Vivre înregistrează o pierdere de 84,8 milioane lei pentru 2021, iar datoriile curente sunt mai mari decât activele curente cu 40,1 milioane lei şi datoriile totale sunt mai mari decât activele totale cu 65,7 milioane lei.

În vara lui 2021 Monica Cadogan – cea care a fost jurat la emisiunea Imperiul Leilor difuzată pe ProTV a demisionat surprinzător din funcţia de CEO al Vivre. Locul său a fost luat de Călin Fusu, reprezentant al Neogen, acţionar majoritar al Vivre.​