Occidentul strânge laţul în jurul Rusiei: UE propune interzicerea petrolului rusesc ca parte a unui nou val de sancţiuni împotriva Moscovei

Autor: Andrei Şerbănescu 04.05.2022

Ursula von der Leyen a propus miercuri un embargo treptat asupra petrolului rusesc, alături de o serie de sancţiuni asupra celei mai importante bănci moscovite şi interzicerea radiodifuzorilor ruşi pe undele europene, ca parte a celui mai dur pachet de sancţiuni de până acum îndreptat împotriva Moscovei, scrie Reuters.

Planul, dacă va fi aprobat de guvernele UE, ar reprezenta un punct de referinţă pentru cel mai mare bloc comercial din lume în cursa detaşării de energia rusească.

Reflectând furia larg răspândită în Occident faţă de campania preşedintelui rus Vladimir Putin, – despre care Moscova spune că este o „operaţie militară specială” pentru a învinge extremiştii din Ucraina – preşedintele Comisiei Europene a declarat că Moscova este nevoită să îndure toate consecinţele distrugerilor recent provocate.

„Putin trebuie să plătească un preţ mare pentru războiul generat în Ucraina”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în Parlamentul European de la Strasbourg.

„Astăzi, vom propune interzicerea petrol rusesc din Europa”, a declarat Ursula în aplauzele parlamentului.

Măsurile Comisiei includ eliminarea treptată a livrărilor de ţiţei rusesc în termen de şase luni şi de produse rafinate până la sfârşitul anului 2022. Von der Leyen s-a angajat să minimizeze impactul embargoului asupra economiilor europene.

Preţul ţiţeiului Brent a crescut cu aproximativ 3% la peste 108 dolari pe baril la începutul tranzacţiilor.

Dacă embargoul va fi acceptat, Uniunea Europeană ar urma Statele Unite şi Marea Britanie, care au impus deja interdicţii pentru a reduce unul dintre cele mai mari fluxuri de venituri ale economiei ruse, deoarece Occidentul cumpără mai mult de jumătate din ţiţeiul şi produsele petroliere ale Moscovei.

"Vom aborda dependenţa pe care o avem de petrolul rusesc. Şi să fim clari, nu va fi uşor pentru că unele state membre sunt puternic dependente de petrolul rusesc, dar pur şi simplu trebuie să o facem", a declarat von der Leyen.

Ambasadorii celor 27 de guverne ale UE sunt aşteptaţi să adopte propunerile Comisiei încă de săptămâna aceasta, permiţând transformarea lor în lege imediat după aceea.

În ceea ce priveşte petrolul, UE speră că abordarea sa treptată va evita un şoc viitor. Diplomaţii au mai declarat pentru Reuters că Ungaria şi Slovacia ar putea fi scutite de embargo până la sfârşitul anului 2023, din cauza dependenţei mari de energia rusă.

Simone Tagliapietra, de la grupul de reflecţie Bruegel din Bruxelles, a declarat că embargoul treptat al UE asupra petrolului comportă deocamndată un risc major.

„Pe termen scurt, noua strategie ar putea să nu afecteze semnificativ veniturile Rusiei, implicând o serie de consecinţe negative pentru Uniunea Europeană”, a declarat Tagliapietra.

În afară de petrol, cea mai recentă rundă de sancţiuni propune lovirea Sberbank, principalul creditor al Rusiei, adăugându-l pe lista băncilor care au fost deja excluse din sistemul SWIFT.

Sberbank nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii. Creditorul, care a părăsit la începutul lunii martie aproape toate pieţele europene pe care era prezent, a declarat anterior că alte runde de sancţiuni nu ar avea un impact semnificativ asupra operaţiunilor sale.

Von der Leyen susţine că mai mulţi oficiali militari ruşi de rang înalt se vor confrunta cu îngheţarea activelor UE, libera lor circulaţie prin Uniune fiind, de asemenea, interzisă.

Radiodifuzorii ruşi de stat RTR-Planeta şi R24 se numără printre numele propuse pentru a fi excluse de pe undele europene, au spus diplomaţii, deşi von der Leyen nu a oferit detalii privitoare la acest aspect în discursul ei către parlament.