Ministrul Energiei Virgil Popescu dă asigurări că românii nu se vor confrunta cu o penurie de carburanţi, după ce UE a propus oprirea importurilor de petrol din Rusia

Ziarul Financiar 04.05.2022

Ministrul Energiei Virgil Popescu a dat asigurări că în România nu se va înregistra o penurie de carburanţi, în condiţiile în care UE propune oprirea importurilor de petrol din Rusia, conform unui pachet de sacţiuni discutat miercuri.

Virgil Popescu spune că firmele petroliere iau în calcul achiziţionarea de petrol din alte surse şi a enumarat drept potenţiale furnizoare statele OPEC, Azerbaidjanul sau Kazahstanul. România importă cam 30% din necesarul de consum din Rusia, iar Popescu crede că nu vor exista probleme în compensarea acestei cantităţi.

Ministrul a spus că în deplasările făcute pentru a găsi noi surse de aprovizionare, a discutat şi pentru aprovizonarea Republicii Moldova.

Popescu spune că nici în privinţa aprovizionării cu gaze naturale nu vor fi probleme, în condiţiile în care în prezent, în sezonul cald, companiile din România extrag mai mult decât se consumă, iar pentru aprovizionare există două noi rute, de la începutul acestui an, iar în a doua jumătate a anului în sistem vor intra noi cantităţi de gaze din Marea Neagră.