ZF Gen Z. Cine este Dalia, 24 de ani, constructorul de case solare: Pentru mine este important ca ceea ce fac să aibă un sens. Greşeala generaţiilor anterioare este amânarea investiţiilor în educaţie

Autor: Roxana Petrescu 05.05.2022

♦ Dalia Stoian are 24 de ani, este din Constanţa şi face parte din echipa EFdeN, cea mai importantă ONG locală destinată cercetării şi dezvoltării de soluţii pentru un trai urban sustenabil, concentrată mai ales pe zona de energie solară. Organizaţia va reprezenta pentru a treia oară România la cea mai importantă competiţie internaţională destinată caselor solare, Solar Decathlon. Evenimentul va avea loc anul acesta în Germania (Wuppertal), tema fiind regenerarea unui sit existent. Cum a ajuns însă Dalia de la malul mării la pasiunea pentru case solare, cum investeşte, pentru cine nu ar lucra şi care crede că este scopul generaţiei din care face parte?

ZF Gen Z: Cum ai ajuns să fii pasionată de case solare? Care a fost parcursul tău în acest domeniu, principalele provocări, dar şi realizări?

Dalia: Sustenabilitatea este o problemă majoră a generaţiei mele, iar tinerii de vârsta mea sunt de cele mai multe ori interesaţi de cum pot să contribuie la rezolvarea problemelor climatice. Modul în care am ajuns să fiu pasionată de case solare în mod specific a fost în anul 2 de facultate, când am descoperit EFdeN şi m-a atras misiunea echipei. Misiunea EFdeN este de a construi modele de bune practici şi de a fi o rampă de lansare pentru viitori profesionişti şi proiecte. În cadrul proiectului am aflat cât de mult poluează de fapt clădirile şi oraşele şi astfel am decis că este un domeniu important în care aş vrea să mă implic.

ZF Gen Z: Care sunt obstacolele de care voi, la EFdeN vă loviţi în misiunea voastră de a promova un mod de viaţă sustenabil?

Dalia: Principalele obstacole de care ne lovim în misiunea noastră sunt nivelul neadecvat al educaţiei în materie de sustenabilitate şi nu numai, şi un interes scăzut de a investi în astfel de iniţiative. Un bun indicator este faptul că la două săptămâni distanţă de a treia participare EFdeN la competiţia Solar Decathlon mai sunt de securizat 20 de procente din buget pentru a putea ajunge în Wuppertal, Germania. Aceste procente sunt esenţiale pentru reprezentarea României la olimpiada caselor solare. În acest sens, am pregătit o campanie de strângere de fonduri pentru a obţine restul resurselor necesare printr-un efort colectiv al comunităţii. Mai multe detalii puteţi găsi pe pagina efden.org/sustine sau mă puteţi contacta la adresa de e-mail dalia.stoian@efden.org

ZF Gen Z: Cum ai evalua facultatea pe care ai urmat-o? Ce a fost bine, unde trebuie făcute îmbunătăţiri? Dar liceul? Ce schimbări concrete ai face acolo, inclusiv la nivelul materiilor?

Dalia: Aş putea spune că am avut parte de un liceu şi o facultate ancorate în nevoile actuale. La nivel de curriculă sau mod de funcţionare nu aş schimba nimic major, mai mult, ce aş păstra cu siguranţă ar fi cerinţele de intrare. Consider că este destul de important ca accesul la facultate să se facă pe bază de examen şi nu dosar.

ZF Gen Z: Cum economiseşti? Cum investeşti?

Dalia: Pe partea aceasta am un buget personal lunar, pe care îl actualizez constant şi adaug cheltuielile. Aşa pot să îmi calculez câţi bani pot economisi, la ce cheltuieli aş putea renunţa. Pentru a investi, folosesc un calculator de compound interest (dobândă compusă) pentru a afla suma necesară pe care trebuie să o investesc lunar pentru a-mi atinge ţinta dorită.

Ca şi metode de de investiţie apelez la 3 principale. Tranzacţionare pe bursă -  în acţiuni individuale şi fonduri de index (S&P 500 şi FTSE All-World) cu intenţia de a le păstra pe termen lung, investind constant indiferent de starea bursei, astfel beneficiind de dollar cost averaging. Crypto - asemănător tranzacţionării pe bursă, aplic aceeaşi strategie de investire constantă şi doar în monezile consacrate (Bitcoin & Ethereum). De asemenea, mă folosesc şi de platforma Blockfi pentru a îmi păstra asset-urile în siguranţă şi pentru a primi dobândă pentru cantitatea pe care o deţin, astfel beneficiez nu doar de creşterea pe termen lung a crypto, cât şi de o creştere constantă din dobânzi. Microloans - un mod simplu care imi asigura o dobândă de 10% fără să îmi dedic timp este printr-o platformă Mintos unde pot depunde bani care sunt folosiţi mai departe pentru a oferi credite, iar eu primesc înapoi o parte din dobânda respectivă, iar în medie aceasta este în jur de 10-11%.

ZF Gen Z: Ai o proiectie de carieră pe termen lung? Ce vrei de la viitorul tău angajator, pentru cine nu au lucra? Crezi ca ai ce-ţi trebuie pentru a deveni antreprenor?

Dalia: Pe termen lung îmi propun să lucrez în continuare în domeniul sustenabilităţii. Aş evita să lucrez pentru companii care au un aport negativ asupra comunităţii/mediului. În momentul de faţă domeniul construcţiilor este cel în care cred că aş putea avea cel mai mare aport.

ZF Gen Z: Ce fel de branduri alegi zi de zi, de la alimente, la haine? Cât de des cumperi? Reciclezi?

Dalia: Un lucru care primează pentru mine este raportul calitate/preţ, în special la alimente, unde în general cele sănătoase sunt şi sustenabile. Nu îmi place să cumpăr foarte multe lucruri în general, este un lucru obositor pentru mine atât procesul, cât şi deţinerea obiectelor. Pentru haine, calculul pe care îl fac este preţ/purtare. Deşeurile le colectez selectiv pe 4 fracţii după modul în care este colectat acolo unde locuiesc: menajer, hârtie şi carton, sticlă, metal şi plastic.

ZF Gen Z: Care sunt valorile tale? Care crezi ca e misiunea generaţiei tale? Ce crezi că a greşit generaţia de dinaintea ta?

Dalia: În acest moment al vieţii mă ghidez după 3 valori principale: impact (îmi doresc să am o contribuţie înspre bine la nivelul comunităţilor în care trăiesc), sens (este foarte important ca ce fac să fie relevant şi să aibă sens în contextul actual) şi ambiţie (nu îmi place să rămân în acelaşi loc şi atunci este nevoie să evoluez constant, să am un obiectiv pe care să îl urmăresc). Consider că misiunea generaţiei mele este să readucem planeta în punctul în care să ne desfăşurăm activităţile zilnice fără a periclita calitatea vieţii generaţiilor următoare. Este foarte uşor să ne uităm în spate şi să vedem lipsurile celor dinaintea noastră. În general, este o problemă de prioritizare, iar din punctul meu de vedere lucrul care a fost cel mai afectat de modul de investiţie al resurselor de către generaţiile anterioare este componenta de educaţie. Aşa am ajuns ca astăzi, cu toate doveziile ştiinţifice, încă să avem persoane care nu cred în schimbările climatice sau care cred că pământul este plat. Având un popor tot mai puţin educat (conform testelor PISA) dezinformarea se face foarte uşor şi internetul doar amplifică asta. Educaţia stă la baza tuturor, fără asta nu putem vorbi de creştere econmică, inovaţie sau sustenabilitate. Problema este că investiţia în educaţie dă roade în zeci de ani, iar din punctul asta de vedere suntem în urmă şi atunci e nevoie să începem de acum.

 

Cine este Dalia Stoian?

Vârstă: 24 de ani

Loc de naştere: Constanţa

Liceu: Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân, Constanţa

Facultate: Facultatea de automatică şi calculatoare, Universitatea Politehnică Bucureşti.