Oamenii preşedintelui. Cine sunt cei din spatele lui Volodimir Zelenski, despre care se vorbeşte mai puţin

Autor: Răzvan Botea 05.05.2022

♦ Premierul Ucrainei, Denîs Şmîhal, are un doctorat în economie şi a fost angajatul lui Rinat Akhmetov, oligarh ucrainean şi  acuzat de Zelenski că este apropiat al lui Putin ♦ Dmitro Kuleba, ministrul de externe, este diplomat de carieră şi una dintre imaginile rezistenţei ucrainene. ♦ Oleksii Reznikov este ministrul apărării şi unul dintre negociatorii ucraineni cu Rusia.

Guvernul de la Kiev, condus de politicianul independent Denîs Şmîhal, este format în cea mai mare parte din oameni din partidul Sluji­torul poporului (Sluha narodu, în ucrai­neană), care este şi partidul preşedintelui Volo­dimir Zelenski. Pe lângă miniştri-cheie din guvern, Zelenski mai are în cercul său res­trâns de consilieri şi alte persoane apro­piate, cum este colegul său de partid Andriy Yermak, care conduce negocierile cu Rusia.

Şmîhal (47 de ani), şeful executivului ucrainean, vorbitor de limba engleză şi poloneză, a lucrat între 2018 şi 2019 pentru oligarhul ucrainean Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina, potrivit site-ului Centrului pentru Studii Estice, organizaţie poloneză. El a condus termocentrala pe cărbuni Burştîn a lui Akhmetov, aceasta fiind o controversă din cariera sa: Zelenski l-a acuzat public pe Akhmetov că este apropiat al lui Putin, după începerea războiului. Din 2020 Şmîhal a preluat şefia guvernului de la Kiev, susţinut de Zelenski.

Dmitro Kuleba (41 de ani), unul dintre principalii comunicatori, ministru de externe şi membru al partidului Sluha narodu, are un doctorat în drept şi lucrează în Ministerul de Externe de la Kiev din 2003. Diplomat de carieră, s-a remarcat încă de la începutul invaziei ruseşti din Ucraina ca unul dintre principalii comunicatori ucraineni şi a efectuat mai multe vizite în afara Ucrainei, inclusiv în România. Deşi sarcina sa este gestionarea relaţiilor externe ale Ucrainei, Kuleba joacă şi rolul unui comunicator intern.

Un alt membru important al executivului ucrainean este ministrul apărării Oleksii Reznikov (56 de ani). Adesea văzut în persoană la negocierile de pace cu delegaţiile ruse, a fost soldat în armata sovietică, până în anul 1986, fiind singurul lider de top ucrainean care, practic, a activat şi în armata Rusiei - statele Uniunii Sovietice, din care făceau parte atât Rusia, cât şi Ucraina, aveau armată comună până la destrămarea URSS, în 1991.

Un alt lider important de la Kiev este David Arakhamia, deputat şi şeful delegaţiei ucrainene pentru negocierile de pace cu Rusia. Om de încredere al lui Zelenski, face parte din cercul restrâns de consilieri ai preşedintelui. El provine, de asemenea, din partidul „Slujitorul poporului - Sluha narodu“. Din cercul consilierilor lui Zelenski mai face parte şi Andriy Yermak, fost regizor şi acum şeful de cabinet al preşedintelui.

De finanţele Ucrainei se ocupă Marchenko Serhii (41 de ani), cercetător şi doctor în economie. Recent, el a afirmat, într-o vizită la Washington, că Ucraina are nevoie de cel puţin 5 miliarde de dolari pe lună ajutor suplimentar, pentru ca bugetul ţării să facă faţă războiului.

Ministrul energiei este Gherman Galuşcenko (49 de ani), doctor în drept. El are una dintre cele mai complicate misiuni, de asigurare a securităţii energetice a Ucrainei, în condiţiile în care infrastructura energetică este una dintre principalele ţinte ale ruşilor.

Oleksii Reznikov (56 de ani), ministrul apărării şi unul dintre negociatorii de pace cu delegaţiile ruse. A fost soldat în armata sovietică, din care făceau parte atât Ucraina, cât şi Rusia, până în anul 1986.

 

David Arakhamia  (43 de ani) este şeful echipei ucrainene de negocieri pentru pace. Om de încredere al lui Zelenski, face parte din cercul restrâns de consilieri ai preşedintelui.

 

Marchenko Serhii (41 de ani), ministrul finanţelor. A afirmat, recent, într-o vizită la Washington, că Ucraina are nevoie de cel puţin 5 mld. dolari pe lună ajutor suplimentar, pentru ca bugetul ţării să facă faţă războiului.

Denîs ŞmÎhal (47 de ani), prim-ministrul Ucrainei. Vorbitor de limba engleză şi poloneză, a condus între 2018 şi 2019 termocentrala Burştîn a oligarhului ucrainean Rinat Akhmetov, cel mai bogat om din Ucraina.

Dmitro Kuleba (41 de ani) , ministrul de externe. Diplomat de carieră, s-a remarcat încă de la începutul invaziei ruseşti din Ucraina ca unul dintre principalii comunicatori ucraineni.