Bursa de la Bucureşti deschide pe plus după raliul de ieri de pe Wall Street, generat de cea mai mare majorare a ratelor dobânzilor din ultimele două decenii din SUA

Autor: Eduard Ivanovici 05.05.2022

Bursa de Valori Bucureşti creştea – prin prisma indicelui de referinţă BET – cu 1,5% la începutul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, conform datelor BVB.

Miercuri, indicele BET a scăzut cu 1%, pierzând astfel 124,37 de puncte. Indicele este pe minus cu 3,4% de la începutul anului.

Evoluţia de astăzi vine după ce bursele americane au închis sesiunea de ieri cu o serie considerabilă de creşteri. Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 2,8%, în timp ce indicii S&P 500 şi Nasdaq Composite au urcat cu 3%, respectiv 3,2%.

Tot miercuri, Rezerva Federală (Fed – banca centrală americană) a majorat rata dobânzii de referinţă cu jumătate de punct procentual, cea mai mare creştere din ultimii douăzeci de ani, într-un nou efort de combatere a ritmului galopant al inflaţiei şi a efectelor sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse.

Inflaţia din Statele Unite a ajuns la 6,6% în martie, cel mai ridicat ritm din ultimele patru decenii. De asemenea, produsul intern brut din SUA a scăzut cu 1,4% în T1/2022, în contextul în care analiştii prognozau o creştere de 1%.

Pe lângă majorarea dobânzii de referinţă, Fed a semnalat că va reduce activele din bilanţul său de 9.000 de miliarde de dolari. Banca centrală a achiziţionat bonduri pentru a ţine ratele dobânzilor scăzute şi pentru a le permite banilor să curgă prin economie. Totuşi, creşterea preţurilor a forţat instituţia să îşi regândească radical politica monetară, scrie CNBC.