Deloitte: Noile cerinţe de raportare fiscală determină companiile să îşi modernizeze sistemele informatice. 70% anticipează că accesul direct al autorităţilor la datele lor financiare va creşte în următorii trei ani

Autor: Roxana Rosu 05.05.2022

Transformarea digitală a administraţiilor fiscale şi noile reglementări care pun un accent tot mai mare pe transparenţa raportărilor legate de plata taxelor determină companiile din întreaga lume să implementeze sisteme informatice de ultimă generaţie, de tip Next Generation Entreprise Resource Planning (NextGen ERP), astfel că 24% dintre acestea utilizează deja astfel de soluţii, iar 86% sunt în curs de implementare, reiese din studiul Deloitte Tax Transformation Trends – Technology in Focus.

„Trecerea la administrarea fiscală digitală avansează rapid la nivel global, pe fondul evoluţiilor din economie, autorităţile fiind tot mai preocupate să identifice corect şi la timp operaţiunile taxabile, aspect care influenţează direct dezvoltarea tehnologiilor în acest domeniu. Noile cerinţe de raportare fiscală se bazează pe schimbul automat de date între contribuabili şi autorităţi, astfel că modernizarea sistemelor interne, care are drept consecinţă îmbunătăţirea calităţii datelor financiar-contabile, devine esenţială pentru o conformare corectă. Şi în România, odată cu implementarea SAF-T (Standard Audit File for Tax) şi a celorlalte instrumente care fac parte din procesul de digitalizare a administraţiei fiscale, precum e-Factura sau e-Transport, companiile au conştientizat că trebuie să îşi adapteze sistemele interne pentru a furniza autorităţilor datele necesare corect, la timp şi în formatul solicitat”, a declarat Vlad Boeriu, Partener Coordonator Servicii Fiscale şi Juridice, Deloitte România.

Această evoluţie are loc în contextul în care 70% dintre companiile participante anticipează că accesul direct al autorităţilor fiscale la sistemelor lor financiare va creşte în următorii trei ani.