Cererea de spaţii industriale şi logistice a crescut cu 50% în T1/2022 şi a totalizat peste 300.000 de metri pătraţi. Cushman & Wakefield Echinox: 2022 ar putea bifa un nou record al tranzacţiilor

Autor: Cristina Bellu 05.05.2022

Activitatea de închiriere de spaţii industriale şi logistice a crescut în primul trimestru cu 50% comparativ cu perioada similiară a anului trecut şi a totalizat peste 300.000 de metri pătraţi, potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară Cushman & Wakefield Echinox, care estimează că 2022 ar putea consemna un nou record al tranzacţiilor în această piaţă.

„Piaţa industrială şi logistică traversează cea mai bună perioadă din istorie în ciuda contextului economic, social şi geopolitic complicat. Transformările din retail, dezvoltarea comerţului electronic, preocuparea pentru extinderea şi diversificarea locaţiilor, dar şi reducerea riscului legat de întreruperea lanţurilor de distribuţie sunt principalele motoare ale cererii din România, dar şi la nivelul Europei Centrale şi de Est. Interesul pentru astfel de spaţii este dovedit şi de faptul că proiectele în construcţie sunt deja preînchiriate în proporţie de peste 50%.”, explică Andrei Brînzea, Partner Land & Industrial Agency Cushman & Wakefield Echinox.

Datele companiei de consultanţă imobiliară arată că în perioada ianuarie-martie, cererea de spaţii industriale şi logistice şi-a menţinut evoluţia pozitivă din ultimii doi ani, peste 85% din tranzacţiile semnate fiind pentru spaţii noi şi doar 15% reprezentând reînnoirea contractelor existente.

Companiile de retail şi ecommerce au fost cele mai active pe piaţa închirierilor, cu 35% din totalul spaţiilor închiriate, acestea fiind urmate de cele de logistică şi distribuţie cu 15% din total şi automotive cu 10% din suprafaţa totală contractată.

De menţionat faptul că în primul trimestru cererea nu s-a mai concentrat majoritar în jurul Bucureştiului, care în mod tradiţional atrăgea peste 50% din volumul tranzacţionat. Astfel, 35% din cerere a fost pentru Bucureşti, 29% din suprafaţa închiriată fiind în proiecte din Ploieşti, 8,3% din Slatina şi 8% din Arad.

Şi din punct de vedere al activităţii de dezvoltare de proiecte noi, primul trimestru s-a remarcat printr-o creştere semnificativă, susţinută pe de o parte de evoluţia pozitivă a cererii, şi pe de altă parte de temperaturile ridicate din timpul iernii. Astfel, aproape 180.000 de metri pătraţi de spaţii noi au fost livraţi în primele trei luni ale anului, faţă de doar 30.000 de metri pătraţi finalizaţi în perioada corespunzătoare a anului trecut.

CTP, WDP şi Globalworth-Global Vision au livrat cele mai importante proiecte în intervalul analizat, în Bucureşti, Călan (judeţul Hunedoara) şi Constanţa. Rata de neocupare a fost de 4,7% în Bucureşti şi de 3,8% la nivel naţional.

În continuare, dezvoltatorii au în construcţie proiecte totalizând mai mult de 500.000 de metri pătraţi în diverse oraşe din ţară. Bucureştiul rămâne destinaţia preferată pentru dezvoltatori, 50% din proiectele care urmează să fie livrate fiind localizate în jurul Capitalei, în timp ce Timişoara, Braşov, Arad şi Sibiu vor beneficia de asemenea de spaţii noi semnificative, mai arată datele de la Cushman & Wakefield Echinox.