S-a declanşat un nou război între şefii BNR şi patronii români de firme, care sunt acuzaţi că îşi devalizează propriile firme. “Atâta timp cât ai arbitrariul în aplicarea legii, nu vrei să ai poprire pe bunurile firmei, după care să intri în procese vreo trei ani. Fiecare se apără cu banii la el, nu în firmă.”

Autori: Ramona Cornea , Adelina Mihai 06.05.2022

Florin Pogonaru de la Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România: „Patronul nu lasă bani în firmă pentru că îi e teamă că statul poate născoci o nouă lege peste noapte şi va rămâne fără ei“.

Antreprenorii români îşi decapitalizează companiile din cauză că legislaţia este impredictibilă, spune Florin Pogonaru, preşe­dintele Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). Declaraţiile sale vin în contextul în care Florin Georgescu, primviceguvernator al Băncii Naţionale a României, a aruncat mănuşa antre­prenorilor, îndemnându-i să aducă în firme 32 de miliarde de euro, pentru ca băncile să-i finanţeze şi să se dezvolte. El a menţionat că în prezent doar 12% dintre companiile din România sunt bancabile.

„Patronii se protejează de aplicarea arbitrară a legii, de tot felul de legislaţie care apare peste noapte. (...) Atâta timp cât ai impredictibilitate în legislaţie, mediul de afaceri se apără cum poate, se apără cu banii la el, nu în spaţiul public, respectiv în firme. Atâta timp cât ai arbitrariul în aplicarea legii, nu vrei să ai poprire pe bunurile firmei după care să intri în procese vreo trei ani. Şi avem cazuri concrete, sunt sute, mii de cazuri pe an. Vă aduc aminte de o rafinărie din Ploieşti care a dat a dat faliment pentru că i s-a pus poprire pe conturi şi a câştigat totul după zece ani în faliment“, a declarat Florin Pogonaru în cadrul emisiunii de business ZF Live.