Paradoxul din America: Bursele sunt în scădere continuă dar numărul de oferte muncă este în continuă creştere

Autor: Alexandru Nanu 07.05.2022

Acţiunile americane au suferit cea mai proastă serie de pierderi săptămânale din ultimul deceniu, ca urmare a deciziei Rezervei Federale de a majora ratele de dobândă cu jumătate de punct procentual, scrie Financial Times.

Indicele Nasdaq Composite, format în principal din acţiuni ale companiilor de tehnologie, a scăzut vineri cu 1,4% după o nouă sesiune de tranzacţionare, în timp ce S&P 500 a scăzut cu 0,6%. Randamentele de referinţă ale trezoreriei care susţin costurile la nivel global au crescut.

Mişcările pieţei bursiere au însemnat că ambii indici au pierdut teren pe parcursul întregii săptămâni, fiecare înregistrând a cincea săptămână consecutivă de scăderi. Aceasta reprezintă cea mai proastă serie din iunie 2011 pentru S&P 500 şi din noiembrie 2012 pentru Nasdaq, când pieţele erau lovite de criza datoriilor din zona euro şi de consecinţele prăbuşirii financiare globale.

Nivelul acţiunilor din această săptămână a fost marcat de creşteri puternice în unele zile, dar vânzări şi mai puternice în altele, deoarece investitorii nedumeriţi au încercat să se poziţioneze pentru a pune capăt politicilor monetare uşoare adoptate de băncile centrale în primii doi ani ai pandemiei.

Vineri, Biroul de Statistică a Muncii din SUA a publicat un alt raport privind locurile de muncă, care a arătat că angajatorii americani au adăugat 428.000 de locuri de muncă în aprilie, depăşind prognozele de 391.000 de noi angajaţi. A fost al 12-lea raport de locuri de muncă la rând care arată o prognoză de creştere lunară de peste 400.000 locuri de muncă.