Recompensa fabuloasă oferită de SUA pentru informaţii despre grupul rus de ransomware Conti. Despre ce sumă este vorba

Autor: Dorin Oancea 07.05.2022

Statele Unite oferă o recompensă de până la 15 milioane de dolari pentru informaţii despre grupul Conti, specializat în ransomware, cu sediul în Rusia, care a fost acuzat de atacuri de extorcare cibernetică în întreaga lume, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

FBI estimează că peste 1.000 de victime ale grupului Conti au plătit în total peste 150 de milioane de dolari, a precizat Price într-un comunicat.

"Prin oferirea acestei recompense, Statele Unite îşi demonstrează angajamentul de a proteja potenţialele victime ale ransomware-ului din întreaga lume de exploatarea de către infractorii cibernetici", a spus el.

Recompensa cuprinde 10 milioane de dolari pentru identificarea sau localizarea liderilor grupului şi 5 milioane de dolari pentru informaţii care duc la arestarea oricărei persoane care colaborează cu Conti.

Anul trecut, FBI a declarat că grupul Conti a fost responsabil pentru atacarea a 16 reţele medicale şi de prim ajutor din Statele Unite.

Price a precizat că Conti a fost acuzat de un atac din aprilie asupra platformelor fiscale şi vamale din Costa Rica, atac care a afectat comerţul exterior al ţării din America Centrală.

În februarie, grupul Conti a promis că va ataca inamicii Kremlinului dacă aceştia vor reacţiona la invazia Rusiei în Ucraina.