Eforturi de salvare la şcoala care adăpostea 90 de persoane, şanse reduse de a găsi supravieţuitori

Autor: Dorin Oancea 08.05.2022

Un oficial de rang înalt din regiunea Luhansk a declarat că şansele de a găsi pe cineva încă în viaţă în interiorul şcolii care adăpostea aproximativ 90 de persoane atunci când a fost bombardată de un avion rusesc sâmbătă după-amiază sunt "foarte mici", scrie Reuters.

Serhiy Hayday, şeful administraţiei militare regionale din Luhansk, a declarat că clădirea şcolii a fost complet distrusă.

"Explozia a avut loc în interiorul clădirii... Şansele de a găsi [pe cineva în viaţă] sunt foarte mici. În interiorul clădirii şcolii se aflau 90 de persoane; 27 au supravieţuit, iar 60 de persoane au murit cel mai probabil".

Corpurile a două persoane au fost găsite în dărâmături, a declarat Hayday într-o postare pe Telegram duminică.

Un avion rus a aruncat o bombă asupra şcolii din satul Bilohorivka, care se află la aproximativ 11 km de linia frontului, potrivit lui Hayday.

Bomba a lovit sâmbătă în jurul orei locale 16:37, ora locală, provocând incendii care au avut nevoie de aproape patru ore pentru a fi stinse, a precizat el.

Hayday a adăugat că luptele grele din timpul nopţii au perturbat operaţiunea de salvare.

El a spus că luptele au continuat şi duminică pe mai multe fronturi din Luhansk - inclusiv Bilohorivka, Voyevodivka şi Rubizhne. El a mai spus că a existat o situaţie extrem de dificilă în jurul localităţii Hirske.

În apropiere de Popasna, artileria rusă a lovit o casă în care 11 persoane se ascundeau în subsol, a spus el.

Hayday a declarat că trupele ucrainene s-au retras "puţin" din Popasna. "Din moment ce oraşul a fost distrus, trupele noastre s-au retras pe poziţii mai fortificate".