ZF Agropower. Cosmin Maglas, Atragem Finanţare: „Am venit la Huşi pentru a fonda o cooperativă şi pentru a începe demersurile de asociere a fermierilor care produc cereale şi furaje cu cei care vor face până la urmă produsul finit de pe masa noastră“

Autor: Florentina Niţu 09.05.2022

♦ Numărul total al cooperativelor agricole trecea de 4.000, după un salt exponenţial al numărului celor nou-înfiinţate în 2021.

Cosmin Maglas, CEO şi fon­dator al firmei de consultanţă Atragem Finanţare, povestea în ediţia din această săptămână a emisiunii ZF Agropower că se află într-o localitate de lângă Huşi, judeţul Vaslui, unde mai mulţi fermieri au în plan să se asocieze şi să acceseze fonduri europene pentru a investi în procesare, ca să-şi transforme cerealele şi furajele în produs finit.

„Sunt în ferma La Tofan de lângă Huşi şi am venit aici pentru a fonda o cooperativă şi pentru a începe demersurile de asociere a fermierilor care la această oră au ferme în care produc cereale şi furaje cu cei care vor face până la urmă produsul finit care se va afla pe masa noastră, pentru că unica modalitate de a investi în procesare cred că va fi aceasta, deoarece poţi acoperi o parte mai mare din investiţie din fonduri europene, co-finanţarea în mod normal fiind de până în 50%. Dacă suntem asociaţi în cooperativă, rata de cofinaţare euro­peană creşte până la 70% şi cred că fermierii români au înţeles şi se vor asocia pentru a deveni mai puternici“, a spus Cosmin Maglas în cadrul ZF Agropower.

La finalul anului trecut, numărul total al cooperativelor agricole trecea de 4.000, după un salt exponenţial al numă­rului celor nou-înfiinţate în 2021 – aproape 800, potrivit datelor Confidas.ro.

Judeţele cele mai dinamice în ceea ce priveşte asocierea sunt Dolj, Bacău şi Botoşani, cu peste 500 de cooperative.

„Cei care vin către firmele de consultanţă, în general, se încadrează în două categorii: cei care vin hotărâţi şi care, de fapt, dezvoltă o afacere de familie sau o afacere pe care o au deja şi cei care nu ştiu ce doresc să facă, aşteaptă sfaturile noastre şi se îndreaptă spre una dintre opţiunile pe care le au la dispoziţie la un moment dat. Cel mai uşor se dezvoltă cei care cunosc lucruri despre afacerea pe care vor să o facă“, a explicat Cosmin Maglas. Antreprenorii sau viitorii antreprenori sunt cu atât mai dornici în această perioadă să discute cu consultanţi cu cât în 2023 începe un nou exerciţiu financiar, Planul Naţional Strategic 2023 -2027. Alocările pentru perioada de tranziţie 2021-2022 se ridică la 6,2 miliarde de euro, urmând ca din 2023, prin Planul Naţional Strategic să fie cheltuite aproximativ 15,9 miliarde de euro.

„Pentru a putea face o piaţă reală pentru carnea de porc românească, de exemplu, trebuie să avem în vedere creşterea porcilor în ferme integrate, în ferme care au un control biologic extrem de bun. Fermele de suine sunt mai dificil de realizat decât fermele de ovine sau fermele de bovine, dar nu este imposibil să le faci şi ai o piaţă de desfacere a producţiei garantată, pentru că românii mâncă multă carne de porc şi avem un deficit de cel puţin 70%“, a mai spus Maglas.

El completează că pe plan naţional sunt producători mari de mezeluri, dar susţine că mai este nevoie şi de alţii, pentru că este o piaţă mică. „Începe acum să crească piaţa producătorilor locali, care se adresează unei zone geografice cu produse care sunt făcute în mod normal după reţete tradiţionale şi sper să avem din ce în ce mai mulţi astfel de producători, pentru că este o piaţă foarte bună pentru noi ca şi în ţară, fiind o piaţă emergentă înspre ridiată în ceea ce priveşte consumul şi vom începe din ce în ce mai mult să consumăm produse tradiţionale.“