Dragoş Damian, Terapia Cluj: România, Ţara anului 2022 în Uniunea Europeană

Autor: Dragos Damian 08.05.2022

Europa, La Multi Ani! E cel mai greu de sarbatorit 9 mai, probabil din intreaga existenta a Uniunii Europene.

Tocmai pentru a marca acest 9 mai din 2022 am o propunere pentru Roberta Metsola, Charles Michel, Ursula von der Leyen, sefii statelor membre ale uniunii si nu in ultimul rand pentru europarlamentarii romani: infiintati incepand din acest an distinctia de Tara Anului, sau Tara Personalitatea Anului in Uniunea Europeana, iar titlul sa fie acordat pe 9 mai, de Ziua Europei.

Va fi tara ai caror locuitori au facut in anul precedent, colectiv si spontan, intr-un anumit context, un lucru memorabil care a marcat schimbarea pentru totdeauna a istoriei Uniunii Europene. Poate ca distinctia nici nu trebuie acordata anual, nu in fiecare an se vede cu ochiul liber un eveniment care sa schimbe istoria uniunii. Dar 2022, la fel ca si 2016, au fost astfel de ani.

Europa celebreaza anual Capitala Culturii, Capitala Sportului, ce mai, avem cantecul anului la Eurovision. Diversele institutii publice si private celebreaza personalitatea anului in cultura, in sport, in stiinta, in economie, pana si in politica. Asadar, Europa are toate argumentele sa onoreze tara si cetatenii acelei tari care fara sa vrea, fara sa stie, fara sa se fi pregatit, au contribuit la schimbarea cursului istoriei, sub ochii intregii lumi.

Pentru 2022, chiar daca anul nu s-a terminat si chiar daca prin definitie titlul ar trebui acordat pe 9 mai 2023, sa facem o exceptie. Este anul in care Romania devine aparatorul granitelor Europei. Este anul in care milioane de romani,  fara sa vrea, fara sa stie, fara sa se fi pregatit, cu razboiul la usa, au contribuit – asa cum s-a priceput si a putut fiecare - la ajutorarea refugiatilor din Ucraina. Este anul in care am aratat restului lumii ceea ce noi stiam, nu suntem corupti, lenesi si needucati, suntem solidari, prietenosi si curajosi.  

Intamplator sau nu, la 15 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania si romanii au parte de acel moment stelar, pe care fiecare generatie il asteapta, cand o natiune intreaga face diferenta. Cand geografia produce istorie, cum spunea Octavian Paler. Peste 15 ani sau peste 30 de ani, cartile de istorie ne vor aminti de eroii razboiului. Mie mi-ar place sa stiu ca vor scrie ca, prin ceea ce a facut, Romania a devenit Tara anului 2022 in Uniunea Europeana.