Companiile din industria de outsourcing încep să-şi cheme angajaţii înapoi în birouri. Aproximativ 65% dintre companiile din industrie le cer angajaţilor să lucreze de la birou două - trei zile pe săptămână

Autor: Ramona Cornea 09.05.2022

Aproximativ 65% dintre companiile din industria de outsourcing din România le cer angajaţilor să lucreze de la birou două - trei zile pe săptămână, conform unui studiu realizat de Asociaţia Business Service Leaders în România (ABSL) în perioada februarie – aprilie 2023.

“Aproximativ 60% dintre companiile industriei plănuiesc ca revenirea la birou să se facă printr-o perioadă de reacomodare, în care orice angajat să poată veni la birou atunci când vrea şi fără să existe un număr obligatoriu de zile. Treptat însă, procentul celor care vor lucra de la birou va creşte şi vor începe să apară reguli foarte clare. În stabilirea modului de lucru companiile vor ţine cont de tipul de activitate prestată, de experienţa, performanţa, mărimea echipei, tipul de proiect, dar şi de preferinţele angajaţilor şi ale clienţilor. Studiul a arătat că toate serviciile furnizate de industria noastră se pot realiza din formatul hibrid, de aceea acest mod de lucru va continua şi după terminarea pandemiei. În ceea ce priveşte clienţii, doar 9% dintre aceştia cer ca serviciile să fie furnizate de către angajaţi care lucrează de la birou”, spune Ciprian Dan, preşedintele ABSL.

Circa 49% dintre companiile chestionate au afirmat că cele mai mari provocări post pandemie sunt legate de implicarea şi motivarea angajaţilor, precum şi de modalităţile de a-i determina să se reîntoarcă la birou.

Conform studiului ABSL, numărul angajaţilor care doresc să lucreze doar de la birou este mai mic de 15% în aproximativ 90% dintre companiile industriei. 60% dintre companiile participante spun că între 50% până la 100% dintre angajaţii lor preferă modalitatea de lucru hibrid.  Dintre aceştia, majoritatea vor lucra de la birou 2 zile pe săptămână (37% dintre companii vor solicita acest lucru pentru angajaţii ce lucrează în format hibrid) sau 3 zile pe săptămână (27% dintre companii).

În top trei categorii de angajaţi ce preferă munca de acasă sunt cei care au copii mici sau cei care au în grijă alţi membrii ai familiei, precum şi cei care pierd prea mult timp în trafic sau care fac naveta, dar şi cei care lucrează în IT şi dezvoltare de software.

Peste 50% dintre respondenţi spun că în ultimele patru luni a crescut rata plecărilor din companie şi că încearcă să compenseze acest lucru prin salarii şi pachete de beneficii, dar şi de wellbeing competitive, precum şi prin programe de dezvoltare de carieră şi mobilitate internă.

Peste 74% dintre companii au extins procesul de recrutare în toată ţara, oferind diferite soluţii de telemuncă. 35% dintre companiile participante la studiu au angajat anul trecut un procent de până la 5% persoane care locuiesc în oraşe diferite de cel în care îşi au sediul, 24% dintre companii au angajat din altă localitate între 6% - 10% din noii angajaţi, alte 21% dintre companii au în această categorie între 11% şi 25% din angajările făcute în ultimul an.

Studiul a fost realizat de ABSL în perioada februarie – aprilie 2022, pe un eşantion de 45 de companii din România cu un număr total de 32.000 de angajaţi.