Ucraina se aşteaptă la ce e mai rău: Oficialii se tem că Putin ar putea reporni şi mai violent ofensiva după încheierea paradei de pe 9 mai

Autor: Andrei Şerbănescu 09.05.2022

Ucrainenii au fost îndemnaţi luni de către autorităţi să ţină seama de sirenele raidurilor aeriene şi să rămână în adăposturile anti-bombe în urma unor posibile reluări ale atacurilor ruseşti, deoarece Moscova a marcat aniversarea victoriei Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a prezidat la Moscova o demonstraţie a puterii de foc a Rusiei, la mai bine de 10 săptămâni de la declanşarea „operaţiunii militare speciale” în Ucraina. Preşedintele le-a spus trupelor că acum acestea luptă pentru securitatea patriei lor.

Intervenţia Rusiei în Ucraina a fost necesară pentru că Occidentul „se pregătea pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”, a declarat liderul de la Kremlin.

Guvernatorul regiunii Lugansk din estul Ucrainei, Serhiy Gaidai, a declarat: „Astăzi nu ştim la ce să ne aşteptăm de la inamic, ce lucru groaznic ar putea face, aşa că vă rog să ieşiţi în stradă cât mai puţin posibil, să rămâneţi în adăposturi".

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat mai devreme moartea a zeci de persoane în bombardamentul rusesc declanşat sâmbătă asupra unei şcoli din Bilohorivka, estul Ucrainei.

„Ca urmare a unei lovituri ruseşti asupra Bilohorivka din regiunea Lugansk, aproximativ 60 de civili care s-au ascuns de bombardamente în clădirea şcoalii au murit”, a declarat preţedintele Zelenskii într-un discurs video.

Aproximativ 90 de oameni se refugiaseră la şcoală, potrivit declaraţiilor lui Gaidai. Autorităţile ucrainene nu au primit niciun răspuns din partea Moscovei în urma incidentului.

În portul sudic Mariupol, care a suferit cele mai multe distrugeri din războiul de 10 săptămâni, comandantul adjunct al regimentului Azov ascuns în oţelăria Azovstal a rugat comunitatea internaţională să ajute la evacuarea soldaţilor răniţi.

„Vom continua să luptăm atâta timp cât vom fi în viaţă pentru a respinge ocupanţii ruşi”, a declarat căpitanul Sviatoslav Palamar într-o conferinţă de presă online.

Zelenski a declarat că ţara sa va câştiga împotriva Rusiei şi nu va ceda nicio bucată din teritoriu.

"Nu există niciun invadator care să poată stăpâni asupra poporului nostru liber. Mai devreme sau mai târziu vom învinge", a declarat preşedintele Ucrainei.

Liderii naţiunilor industriale din Grupul celor Şapte (G7) au promis duminică că vor adânci izolarea economică a Rusiei şi „înălţă” campania împotriva oligarhilor Kremlinului.

G7 a declarat că s-a angajat să elimine treptat petrolul rusesc, condamnând cu vehemenţă acţiunile lui Vladimir Putin.

„Acţiunile sale aduc ruşine Rusiei şi sacrificiilor istorice ale poporului său”, a spus grupul, referindu-se la rolul Rusiei sovietice în înfrângerea Germaniei naziste în urmă cu 77 de ani.

Putin a comparat în repetate rânduri războiul din Ucraina - pe care îl prezintă drept o luptă împotriva naţionaliştilor extremişti, a „neonaziştilor” regionali - cu provocarea cu care s-a confruntat Uniunea Sovietică atunci când Adolf Hitler a invadat Rusia în 1941.

Ucraina şi aliaţii săi resping acuzaţia de nazism şi afirmaţia că Rusia luptă pentru supravieţuire împotriva unui Occident agresiv, declarând că Putin a declanşat un război neprovocat în încercarea de a reconstrui Uniunea Sovietică.

Înaintea paradei militare, viceprim-ministrul rus, Iuri Borisov, a declarat că ţara dezvoltă rachete hipersonice de nouă generaţie şi are suficiente rachete de înaltă precizie şi muniţie pentru a îndeplini toate sarcinile atribuite forţelor sale armate.

Moscova a fost supusă sancţiunilor din ce în ce mai aspre de la declanşarea războiului din 24 februarie, comerţul fiind puternic afectat şi bunurile confiscate.

Şeful politicii externe al Uniunii Europene a declarat că blocul ar trebui să ia în considerare utilizarea rezervelor valutare ruseşti îngheţate pentru a ajuta la plata costurilor reconstrucţiei Ucrainei după război.

În regiunile Lugansk şi Doneţk, atacurile masive ale forţelor ruseşti au fost respinse de rezistenţa ucraineană, a declarat luni guvernatorul Gaidai.

Viktor Andrusiv, un consilier al ministrului de interne, a declarat că Ucraina aşteaptă livrarea de arme mai sofisticate, necesare apărării împotriva unui nou val de atacuri care ar putea porni luni.

„Ne pregătim ca astăzi să înfruntăm o serie de atacuri cu rachete - vă rog, trataţi alertele aeriene în mod foarte responsabil”.

O serie de oficiali occidentali, printre care prima doamnă a SUA, Jill Biden, prim-ministrul canadian Justin Trudeau, un şef al parlamentului german şi ministrul de externe norvegian au sosit duminică în Ucraina într-o demonstraţie de sprijin.

Solistul trupei irlandeze U2, Bono, şi colegul său de trupă, The Edge, au susţinut duminică un concert de 40 de minute într-o staţie de metrou din Kiev şi i-au lăudat pe ucrainenii care luptă pentru libertate.

„Invadatorii vă pot lua vieţile, dar nu vă pot lua niciodată mândria”, a spus Bono.