Mircea Ureche, Moara Cibin, grup Boromir: Am avut un proiect pe fonduri europene. Am semnat 984 de pagini pentru acel proiect. În Spania, pentru acelaşi proiect, sunt 30 de pagini

Autor: Răzvan Botea 09.05.2022

Mircea Ureche, directorul general Moara Cibin, grup Boromir, a spus, la conferinţa ZF Investiţi în România, că pentru o finanţare europeană a avut de semnat 984 de pagini. Pentru un proiect similar, în Spania se semnează 30 de pagini, a spus el.

„Am avut un proiect pe fonduri europene. Am semnat 984 de pagini pentru acel proiect. În Spania, pentru acelaşi proiect, sunt 30 de pagini. La 980 de pagini te supui riscurilor şi greşelilor, şi apoi ne trezim cu tot felul de autorităţi să ia banii înapoi.”

Ce a mai spus Mircea Ureche la ZF Investiţi în România, eveniment în parteneriat cu CEC Bank:

Sunt activ de 52 de ani în acest domeniu. Nu sunt atât de optimist, nu vreau să fiu nici pesimist, dar încerc să fiu realist. Spun că pâinea nu trebuie să se scumpească, pentru că oamenii nu au bani. Eu urmăresc cam 100 de brutării pe o rază de 150 de kilometri. La atâţia dăm făină, mai mari sau mai mici. Alimentăm cu pâine cam 1 milion de oameni. Văd ce probleme sunt în a recupera banii.

În ultimul an, în domeniul nostru, chiar dacă sunt plafonate, curentul a crescut cu 300%, gazul a crescut cu 300%. Făina a crescut cu 200%. ROBOR  a crescut cu 300%. Cum punem noi costurile astea în malaxorul cu pâine? Cu chiu, cu vai, brutarii au reuşit să crească preţul la pâine cu 30-40%. Până la 200%, ce facem cu ele, unde ne ducem?

Vor fi probleme foarte mari, presiunea pe preţul la pâine este foarte mare. Pâinea ar trebui să ţină pasul cu scumpirile. Acum doi ani am făcut o statistică: un om consumă pe pâine 25 de lei, cât consumă, de exemplu, un fumător într-o zi.

Mie nu îmi e frică de războiul de lângă noi. mie îmi e frică de războiul dintre noi. Lumea celor din servicii, incluzând aici şi funcţionarii, ei produc, dar şi cei care sunt muncitori la gaz, electricitate, apă, drumuri efectiv numai că nu de sfidează. Sunt deja două lumi paralele: cei care producem în fabrică şi cei care stau cu ochii pe noi.

Din punctul meu de vedere este o concurenţă neloială, inclusiv pentru împrumuturi. Cel mai mult se împrumută statul. În loc să ne lase pe noi să ne împrumutăm, si luăm bani, noi, brutarii, luăm bani destul de greu. Statul are prioritate. IMM-urile sunt cele mai asuprite