Cum să locuieşti mai bine. Ce arată Strategia Naţională a Locuirii: aglomeraţie în oraşele mari, depopulare în cele mici, un fond de locuinţe învechit, expus riscului seismic. Aprobarea Strategiei Naţionale a Locuirii reprezintă o reformă asumată în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR)

Autor: Alina-Elena Vasiliu 10.05.2022

România prezintă dezechilibre puternice între cererea şi oferta de locuinţe, cu supraaglomerare în marile centre urbane care se confruntă cu creşterea costurilor locuinţelor şi cu expansiunea urbană accelerată, în timp ce oraşele mici şi mijlocii pierd populaţie şi trebuie să identifice metode pentru utilizarea unui surplus de locuinţe vacante. Aceasta este una dintre observaţiile din Strategia Naţională a Locuirii, disponibilă pe site-ul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei şi care a primit avizul ministerelor interesate.

„În ansamblu, sectorul locuinţelor din România înregistrează inegalităţi semnificative şi provocări importante în asigurarea accesului la locuinţe în contextul dezechilibrelor înregistrate între cererea şi oferta de locuinţe pe piaţa liberă. Lipsa condiţiilor de locuire adecvate este strâns legată de gospodăriile sărace care trăiesc în condiţii precare şi care sunt împovărate de cheltuielile pentru locuinţă. Grupurile cu venituri mici sunt din ce în ce mai excluse de pe pieţele imobiliare din oraşele mai mari, având în vedere alternativele limitate de acces la locuinţe la costuri suportabile“, se arată în documentul amintit. Astfel, având în vedere problemele privind stocul de locuinţe existent în România, riscul seismic, procesul de tranziţie către un sector rezidenţial cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră şi criza energetică, este necesară intensificarea acţiunilor de renovare a fondului de locuinţe şi implementarea unor programe de regenerare urbană pentru a creşte calitatea locuirii, notează cei care au elaborat strategia.