Putin a spus de 9 mai că a atacat Ucraina preventiv. El a căutat legitimitate afişându-se cu veteranii de război. În acest timp, bombarda Odessa. „Kievul a declarat că ar putea obţine arme nucleare. Blocul NATO a lansat o consolidare militară activă pe teritoriile de lângă noi.“

Autor: Răzvan Botea 10.05.2022

În discursul său de la parada anuală de Ziua Victoriei, Vladimir Putin a spus că duce un război preventiv în Ucraina, numit de el operaţiune militară specială, şi susţine că NATO şi Ucraina ar fi pregătit operaţiuni militare în Donbas şi Crimeea, acesta fiind unul dintre motivele pentru care a intervenit militar în Ucraina. El s-a afişat la parada militară alături de veteranii de război ai Rusiei, căutând legitimitate. În aceeaşi vreme, însă, bombarda cu rachete oraşul ucrainean Odessa.

„În decembrie anul trecut am propus semnarea unui tratat privind garanţiile de securitate. Rusia a îndemnat Occidentul să poarte un dialog onest în căutarea unor soluţii de compromis care să ţină cont de interesele celuilalt. Degeaba. Ţările NATO nu au vrut să dialogheze, ceea ce înseamnă că aveau planuri total diferite. Şi noi am văzut“, spus Vladimir Putin în discursul său de la Moscova, potrivit site-ului administraţiei de la Kremlin.

În 9 mai ruşii sărbătoresc prin parade militare Ziua Victoriei. Aceasta marchează capitularea Germaniei naziste în faţa Aliaţilor (SUA, Marea Britanie şi Rusia) în Al Doilea Război Mondial. Sărbătoarea nu are nicio legătură cu Ziua Europei, sărbătorită în aceeaşi zi, care marchează declaraţia ministrului de externe francez Robert Schuman din 1950 privind crearea unei comunităţi europene suprastatale. 

Anul acesta sărbătoarea a fost sub semnul războiului din Ucraina şi a avut o semnificaţie specială: 9 mai este ziua înfrângerii nazismului din Europa, iar Vladimir Putin susţine că a lansat operaţiunea din Ucraina inclusiv pentru denazificarea Ucrainei. În cadrul discursului său de la parada militară din 9 mai, Putin a susţinut că Ucraina şi NATO pregăteau acţiuni militare în Donbas.

„O altă operaţiune punitivă în Donbas, o invazie a ţinuturilor noastre istorice, inclusiv a Crimeei, era pe cale să se întâmple. Kievul a declarat că ar putea obţine arme nucleare. Blocul NATO a lansat o consolidare militară activă pe teritoriile de lângă noi. Astfel, o ameninţare absolut inacceptabilă pentru noi a fost creată chiar la graniţele noastre.“

De asemenea, în cadrul paradei Putin a mai declarat că va acorda o susţinere specială pentru copiii militarilor care au murit şi pentru soldaţii răniţi în conflictul din Ucraina, dar nu a specificat clar care este aceasta.

„Pierderea fiecărui ofiţer şi soldat este dureroasă pentru noi toţi şi o pierdere irecuperabilă pentru familii şi prieteni. Va fi acordat sprijin special copiilor tovarăşilor de arme ucişi şi răniţi. Ordinul prezidenţial în acest sens a fost semnat astăzi“, a mai spus Putin.