Război în Ucraina 10 mai 2022

Ziarul Financiar 10.05.2022

Armata rusă a traversat un râu important din estul Ucrainei

Oficialii ucraineni au tras un semnal de alarmă cu privire la un pod care a fost ridicat de ruşi în urmă cu câteva zile şi ar putea permite acum forţelor ruse să ameninţe apărarea ucraineană şi rutele de aprovizionare în regiunea Lugansk. Acest lucru va însemna pierderea căii unice către securitate şi conexiunea cu alte regiuni, a declarat Serhii Haidai, şeful administraţiei militare regionale Lugansk, citat de CNN. Podul este situat în apropierea satului Bilohorivka, care a fost bombardat sâmbătă de avioanele ruseşti.

 

Volodimir Zelenski: Am câştigat atunci, vom câştiga şi acum

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski,  a publicat un mesaj video în care comemora victoria asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial şi spune că ţara sa va câştiga războiul cu Rusia.  "Luptăm pentru o nouă victorie. Drumul spre ea este dificil, dar nu avem nicio îndoială că vom câştiga", spune el, citat de BBC.

 

Ruşii au tras patru rachete de croazieră în regiunea Odesa

Forţele ruse au tras patru rachete de croazieră Onyx în regiunea Odesa din sudul Ucrainei, potrivit purtătorului de cuvânt al administraţiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk. Rachetele au venit de pe teritoriul Crimeei ocupate temporar, a spus el, conform CNN. Coasta Ucrainei la Marea Neagră a cunoscut o creştere semnificativă a atacurilor cu rachete ale forţelor ruse în ultimele zile.

Ucraina spune că Rusia îşi ţine o parte din forţe în interiorul graniţelor pentru a preveni un contraatac lângă Harkov

Armata ucraineană spune că Rusia îşi reţine unele dintre forţe în interiorul graniţelor sale pentru a preveni un contraatac ucrainean care a făcut progrese la est de Harkov, conform CNN.  În cea mai recentă actualizare operaţională, statul major al forţelor armate spune că pentru a preveni avansarea unităţilor Forţelor Armate ale Ucrainei, inamicul a concentrat până la 19 grupuri tactice de batalion în regiunea Belgorod din Rusia.

 

Negociator rus: Discuţiile de pace continuă de la distanţă

Discuţiile de pace dintre Rusia şi Ucraina nu s-au oprit şi au loc de la distanţă, potrivit negociatorului şef al Rusiei, Vladimir Medinsky. Negocierile în format la distanţă nu au fost oprite, a declarat Medinsky agenţiei de presă Interfax, citată de BBC.

 

Aproape 900.000 de ucraineni au venit în România de la începutul invaziei ruseşti

Aproape 900.000 de ucraineni au intrat în România din 24 februarie, de la debutul invaziei ruseşti, până în prezent, anunţă Poliţia de Frontieră. În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 86.381 de persoane, dintre care 7.673 de cetăţeni ucraineni, în scădere cu 15,3% faţă de ziua precedentă.