Galaţiul devine centrul eolian al României pentru proiectele din noul val, detronând Constanţa. De la începutul acestui an eoliene de 440 mil. euro au primit avizele

Autor: Roxana Petrescu 15.05.2022

Cu o capacitate de 679 MW în valoare de peste 543 de milioane de euro, Galaţiul este cel mai fierbinte judeţ din România în funcţie de proiectele eoliene avizate în perioada 2021-2022, detronând astfel, ca interes, Constanţa. Moldova, cea mai săracă regiune a României, devine noul El Dorado pentru investitorii din cel de-al doilea val de investiţii verzi.

Datele centralizate de ZF, pe baza informaţiilor dispo­ni­bile pe site-ul Transelectrica, arată că doar în perioada 2021-2022 au fost avizate proiecte eoliene cu o capacitate de peste 2.700 MW, iar dacă vor fi puse în funcţiune, cele mai multe având ca dată de finalizare anii 2025-2026, vor necesita investiţii de aproape 2,2 miliarde de euro. Interesul pentru proiecte de energie verde este fără precedent şi face din Moldova noua destinaţie a banilor pentru eoliene, după ce în primul val Constanţa a concentrat cea mai mare parte a investiţiilor.

Tot datele publice arată că în Galaţi s-a avizat cea mai mare capacitate eoliană nouă, în perioada 2021-2022, de 679 MW, valoarea investiţiilor, în cazul în care proiectele vor fi realizate, urmând să depăşească pragul de 540 de milioane de euro. Constanţa ocupă locul secund ca interes, un lucru normal în contextul în care zona este aproape închisă ca şi capacitate. Buzău, Tulcea şi Iaşi sunt următoarele clasate, conturând astfel Moldova ca noul El Dorado pentru proiectele eoliene din valul doi de investiţii.