ZF Agropower. Chiar dacă materiile prime şi utilităţile pentru producţia alimentelor vor fi tot mai scumpe, reducerea personalului nu ar trebui să fie o măsură luată în calcul de antreprenori pentru optimizarea costurilor. „Lucrurile escaladează în acest moment şi preţurile vor mai creşte, dar nu va fi o criză alimentară“

Autor: Florentina Niţu 10.05.2022

Reducerea efectivului de salariaţi ca urmare a dublării preţului făinii sau a preţului energiei faţă de acum un an nu ar trebui să fie o măsură luată în calcul de antreprenori pentru optimizarea costurilor ca să rămână în continuare pe piaţă, ci îmbunăţăţirea strategiei comerciale şi de marketing, a fost una dintre concluziile ediţiei din 9 mai a emisiunii ZF Agropower.

„Sper ca antreprenorii să nu se gândească să dea oamenii afară ca primă mă­sură pentru optimizarea activităţi în com­panie. Întotdeauna există alte soluţii, iar da­tul oamenilor afară nu creează un plus fi­nan­ciar. Ca oameni de afaceri trebuie să ne gândim că angajaţii au fost alături de noi şi când ne-a fost bine. Aceşti muncitori ne-au ajutat pe noi, antreprenorii, să ne facem con­cediile în ţări străine, aceştia ne-au ajutat să dez­voltăm societatea, iar acum că ne este greu nu trebuie să renunţăm la ei. Redu­cerea per­sonalului nu este o soluţie mai ales că acum vin şi multe fonduri europene şi sunt multe măsuri guverna­mentale pentru susţi­ne­rea economiei“, a spus Călin Mătieş, acţio­nar al companiei Matias, care rea­li­zează brandul Pită de Sîntimbru. El este şi pre­şedinte al Federaţiei Naţionale de Produse Tradiţional şi membru în comisia pentru agricultură şi industrie alimentară din Senat.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, în agricultură erau 87.300 de angajaţi, iar în industria alimentară 158.000 de angajaţi, conform datelor de la INS. Spre comparaţie, la sfârşitul anului 2019 numărul de salariaţi era de 92.600, iar la finalul anului 2020 de 91.300, mai mult cu 4.000 decât la începutul acestui an. În industria alimentară, efectivul de salariaţi a fost de 166.500 la final de 2019 şi de 163.900, conform sursei menţionate anterior, pentru că odată cu pandemia de COVID-19 mulţi angajaţi au fost disponibilizaţi.

Mătieş susţine că prima parte a anului 2022 a fost destul de grea pentru compania sa, cât şi anul trecut, pentru că preţul făinii aproape s-a dublat, iar acum procesatorul o cum­pără vrac cu 1,8 lei, iar preţul energiei, de ase­menea, s-a dublat.

Mai mult, el spune că au fost nevoiţi să mărească salariile cu 15% în acest an pentru a-şi păstra angajaţii şi până la finalul anului va mai exista o majorare de 15%.

„Lucrurile escaladează în acest moment şi preţurile vor mai creşte, dar nu va fi o criză alimentară. La pâine este o regulă nescrisă că întotdeauna preţul pâinii trebuie să fie de trei ori preţul kilogramului de făină. Deci dacă un kilogram de făină este momentul de faţă 2 lei, un kilogram de pâine trebuie să fie 6 lei. De ce? Pentru că în diferenţă aceasta sunt salariile, sunt taxele la stat, transportul, ambalarea şi un mic profit, pentru ca firma să poată să îşi continue activitatea dacă apare ceva neprevăzut“, a ecplicat Călin Mătieş.

El a precizat că în compania pe care a înfiinţat-o în urmă cu 25 de ani, preţul pâinii a crescut cu 10% în acest an, în două etape, una în februarie şi una în martie, şi poate o să mai fie o majorare dacă nu se stabilizează preţurile la energie şi făină. 

Dan Iorga, co-fondator al Honey Loriana Bio, companie care realizează produse apicole şi mixt-uri cu materie primă apicolă - miere, polen, fagure – spune că preţul mierii de albine vândute angro a crescut de la 9 la 15 lei şi vor mai apărea măriri de preţuri că China exportă mai puţin şi cu întârzieri foarte mari, iar în Ucraina, având razboiul, e ingreunat trasportul de borcane. 

„Minimizăm profitul, chiar dacă este mic, şi încercăm să rămânem în piaţă. Investim bani mai puţini, pentru că trebuie să plătim mai mult pentru anumite produse şi nu pot să mai investesc în utilaje noi să merg mai departe, deşi vreau să mă dezvolt în permanenţă“, a afirmat Iorga. El consideră că vin vremuri grele pentru producători, cu presiuni din afară care vor creşte preţurile la materii prime şi ca antreprenor trebuie să ştii în ce coş pui banii.

Dan Iorga, cofondator al Honey Loriana Bio şi preşedintele Asociaţiei Produs în Brăila: ​Pretul mierii de la 9 lei/kg anul trecut a ajuns 15 lei/kg la angro. Este o creştere destul de mare pentru apicultori şi sperăm să nu vină mierea din Argentina pe piaţa europeană, care va scădea preţul. 

Călin Mătieş, acţionar al Matias şi preşedinte al Federaţiei Naţionale de Produse Tradiţional: La pâine este o regulă nescrisă că întotdeauna preţul pâinii trebuie să fie de trei ori preţul kilogramului de făină. Deci dacă un kilogram de făină este momentul de faţă 2 lei, un kilogram de pâine trebuie să fie 6 lei. De ce? Pentru că în diferenţa aceasta sunt salariile, sunt taxele la stat, transportul, ambalarea şi un mic profit, pentru ca firma să poată să îşi continue activitatea dacă apare ceva neprevăzut.