Producătorul de medicamente Zentiva a investit 44 mil. euro în România în ultimii 12 ani

Autor: Georgiana Mihalache 10.05.2022

Zentiva Bucureşti, fabrica de medicamente cu prezenţă locală de 60 de ani pe piaţă, a investit în total 44 mil. euro în ultimii 12 ani în situl de producţie din Capitală, potrivit companiei. Principalele direcţii de investit au fost creşterea capacităţii de producţie şi achiziţia de echipamente.

„Zentiva a trecut prin transformări majore în cei 60 de ani de existenţă. Cu precădere, ultimii 30 de ani reprezintă reinventarea sa într-un producător modern de generice accesibile, de înaltă calitate. Deşi a rămas pe acelaşi amplasament de la fondare, puţine mai pot fi recunoscute din fabrica noastră în urma investiţiilor de 44 milioane euro realizate doar în ultimii 12 ani”, a spus Simona Cocoş, directorul general Zentiva România şi Republica Moldova.

Toate entităţile locale deţinute de Zentiva în România au raportat o cifră de afaceri de 203 milioane de euro în 2021, ceea ce înseamnă cifrele cumulate ale Zentiva S.A, Labormed Pharma, Labormed Trading, Be Well Pharma şi Solacium Pharma.

Grupul Zentiva, deţinut de fon­dul de investiţii Advent Interna­tio­nal, a preluat operaţiunile din Eu­ro­pa Centrală şi de Est ale companiei far­ma Alvogen în 2019. Această tran­­zacţie a adus încă o fabrică sub um­­brela Zentiva – Labormed, tot în Capitală.

Istoria Zentiva se întinde pe o perioadă de şase decenii, din 1962, când aluat naştere Uzina de Medicamente Bucureşti. În 1990, această unitate a funcţionat sub numele Sicomed, acronim de la sinteze-condiţionări de medicamente. În perioada 2000-2005 a început un proces amplu de reconstrucţie „aproape de la zero” a fabricii, de la clădiri, la echipamente şi tehnologii noi. În 2005, Sicomed este achiziţionat de cehii de la Zentiva şi preia numele sub care funcţionează şi în prezent. În 2009, în urma unei tranzacţii internaţionale, Zentiva ajunge în portofoliul francezilor de la Sanofi, iar în 2018 fondul de investiţii Advent International a devenit acţionarul producătorului de medicamente.

În România, Zentiva are două fabrici, peste 1.300 de angajaţi şi produce 162 de milioane de cutii de medicamente anual.