Care sunt companiile care au adus bonduri în euro la Bursa de Valori Bucureşti din 2020 încoace: cupoane de la 3,5% la 9%. În prezent, randamentele la maturitate sunt de la 3% la 36%. Toate cele 17 finanţări sunt negarantate

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 11.05.2022

Analist: „Sunt garantate în mod indirect cu existenţa societăţii respective, cu profitabilitatea şi cu perspectivele ei.“

Din primăvara lui 2020, adică punctul zero de la care investitorii, cât şi compa­niile au început să desco­pere şi să analizeze investi­ţiile prin intermediul pieţei de capital şi până astăzi, când îngrijorările cu privire la inflaţie şi la războiul din Ucraina ţin nervii întinşi la maximum, 16 companii antrepre­noriale s-au finanţat cu bonduri în euro la Bursa de la Bucureşti. Potrivit datelor agregate de ZF, toate aceste finanţări, intermediate de brokeri precum BT CP, TradeVille, BRK Financial Group, cu o valoare totală de 131 mil. euro şi care au dobânzi în euro de la 3,5% la 9%, sunt negarantate (cu excepţia Ansett Logistics, care are garanţie o ipotecă imobiliară de 41 de vagoane de transport).

„În cazul obligaţiunilor, investitorul îşi asumă riscul. În general, cam toate sunt negarantate. Ele sunt garantate în mod in­direct cu existenţa societăţii respective, cu profitabilitatea şi cu perspectivele ei. În pros­pectul unei emisiuni de obligaţiuni se descriu toate condiţiile societăţii, se fac prognoze de evoluţie pe următorii ani, în aşa fel încât investitorii să-şi poată da seama dacă societatea este viabilă, dacă poate să-şi îndeplinească promisiunile. Este un risc asu­mat pe baza prospectului de emisiune“, spu­ne analistul economic Aurelian Dochia pentru ZF.