Dobânzile interbancare îşi reiau creşterea accelerată după ce BNR a majorat dobânda-cheie la 3,75%: ROBOR la 3 luni a urcat miercuri la 5,37%, plus 3% faţă de cotarea anterioară

Autor: Cristina Bellu 11.05.2022

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat miercuri, 11 mai, la 5,37% valoare în creştere cu 3,07% faţă de cea înregistrată în ziua precedentă, când a afişat o cotaţie de 5,21%.

Saltul dobânzilor interbancare a venit după ce BNR a decis marţi să majoreze dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

De la începutul lunii, indicele s-a majorat cu 7,18%, iar de la începutul anului, când indicele a fost cotat la 3,02%, creşterea este de aproape 78%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la BNR.

Tot miercuri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,50% de la 5,32% marţi, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a atins 5,69% în creştere de la 5,41% în ziua anterioară.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei.

Evoluţia ROBOR este influenţată de mai mulţi factori dintre care cei mai importanţi se referă la politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

În comunicatului de ieri al Consiliului de Administraţie al BNR privind deciziile de politică monetară, banca centrală anticipează acum că dinamica inflaţiei va urca probabil „considerabil peste nivelurile previzionate anterior“ şi va coborî la niveluri de o cifră doar în semestrul II 2023, rămânând deasupra intervalului ţintei la finele orizontului prognozei. Potrivit raportului, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să-şi accentueze ascensiunea în T2/2022 şi să descrească doar gradual în următoarele patru trimestre, dar mai alert ulterior.

Rata anuală a inflaţiei a consemnat un nou salt în luna aprilie 2022, urcând la 13,8% de la 10,15% în martie, 8,53% în februarie şi 8,35% în ianuarie, în principal ca efect al accentuării scumpirii alimentelor procesate şi combustibililor, sub impactul creşterii abrupte a cotaţiilor mărfurilor agroalimentare şi ţiţeiului, odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia şi cu impunerea sancţiunilor internaţionale.