Boris Johnson: Marea Britanie va susţine militar Suedia indiferent dacă aderă sau nu la NATO

Autor: Mihai Draghici 11.05.2022

Marea Britanie va oferi asistenţă militară Suediei, indiferent dacă va cere sau nu aderarea la NATO, în cazul în care ar fi atacată de Rusia, a afirmat miercuri, în cursul vizitei la Stockholm, premierul britanic, Boris Johnson, citat de BBC News.

"Marea Britanie va oferi asistenţă în funcţie de solicitările Suediei. Ceea ce contează este ce va solicita Suedia. În plus, Marea Britanie va susţine Suedia indiferent de parcursul pe care îl va decide în privinţa aderării la NATO", a declarat Boris Johnson.

"Tensiunile în această parte a Europei au crescut în ultima perioadă, în contextul agresiunii militare ruse în Ucraina", a afirmat, la rândul său, premierul Suediei, Magdalena Andersson.

Boris Johnson a explicat că noul acord de securitate între Marea Britanie şi Suedia include şi exerciţii militare comune, precum şi intensificarea schimburilor de informaţii. "Ne va permite să facem schimburi mai intense de informaţii, să intensificăm exerciţiile militare şi să dezvoltăm tehnologie împreună. Acest acord protejează valorile Suediei şi Marii Britanii şi aduce chiar mai aproape cele două ţări", a subliniat Boris Johnson.

Finlanda şi Suedia analizează posibilităţi de a depune cereri pentru aderarea la NATO, în contextul intervenţiei militare ruse în Ucraina.

Administraţia Vladimir Putin a avertizat că eventuala admitere a Suediei şi Finlandei în NATO va atrage consecinţe în materie de securitate. "NATO nu este tipul de alianţă care garantează pace şi stabilitate, iar extinderea nu va aduce securitate pe continentul european. Alianţa Nord-Atlantică rămâne un instrument conceput pentru confruntare", a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, citat de BBC News. Kremlinul a atras atenţia că Rusia va trebui să "reechilibreze situaţia" dacă Suedia şi Finlanda devin membre NATO.