ZF Live. Fabrica de biocombustibil, de 140 de mil. euro, ridicată de elveţienii de la Clariant lângă Craiova, aproape de deschidere. Dragoş Gavriluţă, Clariant România: România are potenţial să devină un furnizor de bioetanol, nu numai un consumator

Autor: Mara Rolea 17.05.2022

♦ Investiţia în fabrica din Podari, judeţul Dolj, se ridică la 140 mil. euro, parte din finanţare fiind din fonduri europene ♦ Capacitatea de producţie a fabricii este de 50.000 de tone de etanol celulozic anual, care va putea fi exploatată din peste 250.000 de tone de paie de grâu ca materie primă ♦ Practic, cu paiele colectate de pe 2 hectare se pot produce 1.000 de litri de etanol.

Compania elveţiană Clariant va deschide oficial la finalul lunii mai 2022 fabrica pe care a construit-o în localitatea Podari, lângă Craiova, în urma unei investiţii de 140 mil. euro. Trei ani a durat efectiv construcţia fabricii pe o suprafaţă de aproape 100.000 de metri pătraţi.

„Facem un biocombustibil avansat care se numeşte etanol celulozic şi îl facem din paie, ceea ce este astăzi un reziduu agricol. Este o investiţie de peste 100 mil. euro, beneficiază şi de finanţare europeană. Din câte ştiu, este cea mai mare investiţie de tip green field din sud-vestul României care va fi operaţională în acest an. Vom folosi în jur de 250.000 de tone de paie, colectate de la fermieri pentru a produce 50.000 de tone biocombustibil avansat. Aceste paie se recoltează pe o suprafaţă de până la 100 km în jurul localităţii Podari, în jur de 100.000 de hectare“, spune Dragoş Gavriluţă, country manager la Clariant România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Combustibilul obţinut din paie se amestecă mai apoi în continuare cu benzina în diferite proporţii între 15% şi 20%. Un alt avantaj pe care îl mai constituie  acest tip de combustibil este faptul că poate fi folosit la 90% din maşinile deja existente. În loc ca maşina să polueze 100%, procentul de poluare este redus cu 10%, iar Dragoş Gavriluţă consideră că acest procent va creşte în timp.