Este oficial: Fondul Proprietatea poate lista cel mult 10% din IPO-ul Hidroelectrica pe o bursă străină. Decizia ASF, publicată în Monitorul Oficial

Autor: Liviu Popescu 11.05.2022

Pe 10 mai 2022 a fost publicat în Monitorul Oficial al României noul regulament al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) prin care este diminuat numărul de acţiuni dintr-o companie pe care un acţionar vânzător îl poate lista pe o bursă străină prin intermediul certificatelor de depozit globale (GDR-uri).

Cu alte cuvinte noul regulament al ASF, care reduce aproape de zero şansele ca Fondul Proprietatea să vândă un pachet important din Hidroelectrica şi la Bursa de la Londra, a intrat în vigoare.

Aşadar, prin intermediul certificatelor de depozit globale, adică instrumentele prin care sunt „împachetate“ de exemplu acţiunile Romgaz la Bursa de la Londra, Fondul Proprietatea – acţionar vânzător în oferta Hidroelectrica – poate duce pe o bursă externă cel mult 10% din numărul total de acţiuni ale ofertei sub formă de GDR-uri, şi nu 66% ca până recent. Regulament se aplică oricărui acţionar vânzător dintr-o IPO.

Cu o astfel de limitare a vânzării, Fondul Proprietatea ar putea reduce pachetul pe care îl scoate la vânzare din Hidroelectrica iar ulterior, după IPO, să scoate la vânzare prin plasamente private, aşa-numitele accelerated bookbuild (AAB), precum a făcut-o în ultima perioadă la Petrom.

ZF a scris în exclusivitate şi pe larg despre acest subiect aici.

Luni la Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi, Marius Dan, director general adjunct în cadrul Franklin Templeton Bucureşti, administrator al Fondului Proprietatea, spunea că diminuarea pachetului scos la vânzare din Hidroelectrica este o opţiunea.

„(Diminuarea pachetului – n.r.) este o opţiune pentru că regulamentul aprobat de către ASF de a diminua numărul de GDR-uri care poate fi vândut de la 66% la 10% reprezintă o scădere dramatică care face din listarea la Londra un obiectiv foarte dificil de realizat. Bineînţeles, dacă acţionarii vor decide listarea duală conform sfatului băncilor şi consultanţei pe care o vom primi, ne-am aştepta ca acest regulament să fie modificat astfel încât să permită listarea unui procent mai mare de 10% din GDR-uri. Acea modificare nu ne ajută şi, mai mult decât atât, este un semnal dat investitorilor privaţi pentru că poate periclita dezvoltarea pieţei de capital prin a preveni listările campionilor privaţi din România“, a spus Marius Dan.

Emisiunea poate fi urmărită integral la acest link.