Ce s-ar întâmpla cu creditarea şi la ce nivel ar ajunge rata NPL dacă ROBOR urcă de la 5% până la 10%?

Autor: Claudia Medrega 12.05.2022

♦ „Ca urmare a încetinirii creditării, băncile vor încerca să-şi fidelizeze clienţii temperând pe cât posibil creşterea ratelor la credite. Asta nu înseamnă însă că nu vor exista debitori care nu mai fac faţă noilor rate şi este de aşteptat ca nivelul creditelor neperformante să creascăî, spune analistul Aurelian Dochia ♦ „În România, pe fondul creşterii ROBOR şi al inflaţiei ridicate, ne aşteptăm ca rata NPL-urilor să crească în perioada imediat următoare“, a anticipat Diana Coroabă, partener şi lider FS PwC România ♦ Şi unii bancheri au anticipat creşterea ratei NPL în perspectivă.

Creşterea dobânzilor, în con­tex­tul exploziei inflaţiei, de­ter­mină în timp o înceti­nire a cre­ditării şi antrenează şi creş­terea numărului de clienţi cu dificultăţi la plata ratelor bancare şi, în consecinţă, majorarea ratei creditelor ne­perfor­mante (NPL- non-performing loans).

După ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a sărit ieri la 5,37% de la 5,21% marţi. De la începutul anului, când indicele era cotat la 3,02%, creşterea este de aproape 78%. Tot ieri, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,50% de la 5,32% marţi.

Mişcarea BNR de majorare a dobânzii-cheie influenţează nu doar creşterea dobânzilor pe piaţa interbancară, ci şi la credite, şi cu o oarecare întârziere şi la depozite. Şi poate afecta într-o oareceare măsură şi redresarea economiei.