ZF Live. Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei: La noi, loialitatea faţă de partid contează mai mult decât criteriul profesional în alegerea şefilor de companii. Aceasta e diferenţa dintre noi şi cehi sau francezi. Uitaţi-vă ce s-a întâmplat la Electrica

Autori: Mara Rolea , Roxana Petrescu 12.05.2022

♦ Nu faptul că marile companii energetice locale sunt controlate de stat este principala piedică în dezvoltarea acestora, ci felul în care statul alege să-şi numească oamenii în poziţiile de management din aceste firme.

Cel mai recent scandal, cel al eliberării din funcţie a Corinei Popescu, CEO al grupului Electrica, este un exemplu în acest sens, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, în mandatul căruia a avut loc listarea istorică a Electrica.

Deşi prin listarea din 2014 în conturile Electrica au intrat circa 500 de milioane de euro, compania este azi pe pierderi majore, nediversificată şi absentă complet de pe pieţele regionale de energie.

„Modelul acesta al companiilor de stat nu este neapărat un model de eşuat pentru că statul este acţionar majoritar“, a spus Răzvan Nicolescu, fost ministru al energiei, membru în boardul Institutului European pentru Tehnologie şi Inovare (EIT) şi membru în consiliul de supraveghere al OMV Petrom, în cazul emisiunii de business ZF Live. Astfel, state precum Cehia sau Franţa defilează cu grupuri energetice solide, în timp ce România, în ciuda resurselor sale, a fost doar un teritoriu de achiziţii pentru grupurile străine, nu un loc de pornire pentru campioni regionali.

„Dar care este diferenţa dintre noi şi cehi sau dintre noi şi francezi sau dintre noi şi alţii în care statul are un rol important: când nu se numeşte conducerea, conducere executivă sau nonexecutivă, şi acolo sau peste tot este o mică influenţă politică, dar se face o ale­gere dintr-o listă de 3, 4, 5 candidaţi, toţi 5 co­respunzând din punct de vedere pro­fesional. Trebuie să venim cu o listă de 5 şefi de companie, oricare dintre ei să corespundă profesional, şi în funcţie de momentul în care ne aflăm să existe o mică afinitate pentru unul dintre ei. Aşa se întâmplă în alte părţi. La noi nu se întâmplă aşa. Sunt oameni scoşi din joben şi trimişi să se profesionalizeze la locul de muncă în astfel de poziţii.“

Lipsa de organizare la nivel de politici enegetice este un alt mare minus.

„Dacă am fi organizaţi mai bine, ar fi mai clar unde vrem să ajungem şi ce vrem să fim. Dacă aceste companii încă influenţate semnificativ de stat ar face ce ar trebui să facă, atunci rolul nostru regional şi european ar fi mai clar şi mai profund decât este acum. La noi această influenţă politică, această loialitate către un grup sau către un partid contează mult mai mult decât criteriul profesional şi nu e în regulă. Politicul românesc este mai puţin orientat către performanţă.“

Recent, Corina Popescu, CEO al grupului Electrica, a cărui listare a vut loc chiar în mandatul lui Răzvan Popescu, a fost eliberată din funcţie, dar fără justă cauză, astfel că ea ar putea încasa şi un bonus generos de plecare de circa 400.000 de euro.

„Uitaţi-vă la Electrica. Rezultate dezastroase, ai o demitere. Dacă ai rezultate dezastroase te aştepţi să ai o demitere cu cauză. Te trezeşti că ai o demitere fără cauză şi apoi te trezeşti că nu ai un înlocuitor preovizoriu din companie, ci că este adus din altă companie. Electrica cu cele 500 mil. euro din listare trebuia în momentul acesta să fie leader-ul în furnizare şi în trading în Centrul şi Estul Europei, să fie pe piaţa din Ungaria, să fie pe piaţa din Serbia, să fie pe piaţa din Bulgaria, să fie pe piaţa din Republica Moldova.“

La finalul anului trecut însă, Electrica era un business de 7,17 miliarde de lei (circa 1,5 mld. euro) şi cu o pierdere de 553 de milioane de lei (113 mil. euro), în cel mai dificil an pentru piaţa energetică locală. Mai mult, compania a rămas nediversificată de la listarea din 2014 şi lipsită de orice impact regional. În locul Corinei Popescu a fost numit cu mandat interimar Alexandru Chiriţă, care potrivit platformei Linkedin este data protection manager al Hidroelectrica.