Rata inflaţiei a ajuns la 13,8% în aprilie 2022, nivel-record din 2004 încoace. Florin Andrei, economist: Inflaţia va creşte la 15% la jumătatea anului

Autori: Adelina Mihai , Răzvan Botea 12.05.2022

Rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2004 până în prezent.

Creşterile accelerate de preţuri la gazele naturale, la combustibili, la energie electrică, dar şi la produsele de panificaţie au condus la o continuare a creşterii ratei inflaţiei în aprilie 2022 la 13,8%, un nivel-record al ultimilor 18 ani.

„Estimez că inflaţia va continua să crească până la jumătatea acestui an şi va atinge, cel mai probabil 15%, ca urmare a creşterii preţurilor la energie care antrenează scumpiri în lanţ. Conflictul din Ucraina care afectează exporturile celor două ţări, prin prisma imposibilităţii de derulare a activităţii comerciale dar şi a sancţiunilor, vor menţine preţurile cerealelor şi petrolului la un nivel elevat, afectând tendinţa de scădere a inflaţiei. Cu toate acestea, pe fondul unei cereri în scădere din partea populaţiei şi a efectelor de bază, rata inflaţiei va începe să scadă în a doua jumătate a anului 2022 şi va încheia anul în jurul valorii de 9%“, a explicat Florin Andrei, economist, fost secretar de stat în Ministerul de Finanţe.