Ce s-ar întâmpla cu creditarea şi la cât ar ajunge rata NPL dacă ROBOR urcă la 10%?

Autor: Claudia Medrega 12.05.2022

Creşterea dobânzilor, în con­textul exploziei inflaţiei, determină în timp o încetinire a creditării şi antrenează şi creşterea numărului de clienţi cu dificultăţi la plata ratelor bancare şi, în consecinţă, majorarea ratei creditelor neperformante (NPL – non-performing loans).

După ce BNR a majorat dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor varia­bile la creditele în lei de dinainte de luna mai 2019, a sărit ieri la 5,37% de la 5,21% marţi, fiind cu aproape 80% peste nivelul de la începutul anului.

Mişcarea BNR de majorare a dobânzii-cheie influenţează nu doar creşterea dobânzilor interbancare, ci şi la credite, şi la depozite. Şi poate afecta şi redresarea economiei.

„Ca urmare a încetinirii creditării, băncile vor încerca să-şi fidelizeze clienţii temperând pe cât posibil creşterea ratelor la credite. Asta nu înseamnă însă că nu vor exista debitori care nu mai fac faţă noilor rate şi este de aşteptat ca nivelul creditelor neperformante să crească“, spune analistul Aurelian Dochia.

Ca şi în celelalte crize economice, şi în noua criză, intensificată de creşterea inflaţiei şi de războiul de la graniţă, pot să se înmulţească insolvenţele şi disponibilizările, cu impact asupra creşterii ratei de neperformanţă.

În cei doi ani de pandemie rata NPL a rămas sub 4%.