Business internaţional. Din 53 de companii tech care s-au listat pe Wall Street în 2021, doar trei se tranzacţionează peste preţul iniţial

Autor: Eduard Ivanovici 12.05.2022

Acţiunile tech din Statele Unite au avut o evoluţie dezastruoasă în 2022, declinul fiind mult mai accentuat pentru companiile care au debutat pe piaţa de capital în 2021, scrie CNBC. Din 53 de companii asociate cu industria tech care au debutat pe bursă anul trecut printr-o ofertă publică iniţială (IPO) sau printr-o listare directă, doar trei se tranzacţionează peste preţul iniţial.

Peste jumătate din total înregistrează o scădere de cel puţin 50%, incluzând aici nume notabile precum aplicaţiile de tranzacţionare Coinbase şi Robinhood, grupul auto Rivian, producătorul de software de automatizare UiPath şi fintech-urile Marqeta şi Toast.

Cele şase societăţi şi-au pierdut peste 60% din valoare. Selloff-ul a început la sfârşitul anului trecut, când inflaţia şi temerile privind majorarea ratelor dobânzilor au determinat investitorii să renunţe la activele de risc cu multiplii ridicaţi.Situaţia s-a înrăutăţit la sfârşitul lunii februarie odată cu războiul ruso-ucrainean şi oferise chiar semne de panică săptămâna trecută, după ce piaţa a digerat comentariile Rezervei Federale şi majorarea cu jumătate de punct de bază a dobânzii de referinţă.

Fără dinamica şedinţei de miercuri 11 mai, indicele NASDAQ Composite a scăzut cu 26% în 2022, ajungând recent la cel mai slab nivel din noiembrie 2020. Vinerea trecută, indicele a înregistrat a cincea săptămână consecutivă pe minus, cea mai lungă serie negativă din ultimii zece ani. S&P 500 suferă un declin de 16,6% de la începutul anului.

Dow Jones Industrial Average a coborât cu 12% în aceeaşi perioadă IPO-urile reprezintă în prezent ultimul lucru pe care ar vrea să îl atingă investitorii. Piaţa noilor oferte a secat în primele patru luni din 2022, iar companiile care doreau să devină publice în prima parte a anului şi-au pierdut apetitul de a merge mai departe spre piaţa de capital, notând în acest sens sfârşitul unui raliu al industriei tech care a durat aproximativ un deceniu. 

UiPath, primul unicorn românesc din IT ajuns pe Wall Street, a scăzut cu aproape 70% de la IPO-ul din aprilie anul trecut. Aplicaţia de trading Robinhood şi-a pierdut 73% din valoare din iulie până acum, iar platforma de tranzacţionare cu expunere pe crypto Coinbase este pe minus cu 76% în ultimul an.