Saxo Bank: Creşterea inflaţiei din România este cea mai mare din Europa, dar majorarea salariilor cu peste 10% poate face ca acest avans să nu mai pară la fel de alarmant

Autor: Roxana Rosu 12.05.2022

România are în luna aprilie cea mai mare creştere a inflaţiei din Europa, de 13,8%, dar ultimele date despre evoluţia salariilor arată că veniturile au crescut cu un ritm mai mare de 10% în februarie, ceea ce face ca avansul preţurilor de consum să nu mai pară la fel de alarmant, este de părere John Hardy, şeful analizei Forex, Saxo Bank.

”Inflaţia este ridicată în ţările ECE, România raportând ieri o creştere a IPC (Indicele Preţurilor de Consum) în aprilie de 13,8% raportat la anul trecut şi o creştere lunară de 3,7%, ambele mult mai mari decât se aştepta guvernul de la Bucureşti. Având în vedere că cele mai recente date privind salariile din februarie în România arată că veniturile salariale cresc cu un ritm mai mare de 10%, poate că această creştere a inflaţiei nu mai pare la fel de alarmantă, dar rămâne totuşi cea mai amplă creştere a inflaţiei pe care am văzut-o oriunde în Europa Centrală şi de Est sau în Europa dezvoltată”.

În acelaşi timp, în Ungaria, salariile au crecut cu 32%, chiar înainte de alegerile din aprilie, iar inflaţia se presupune că este de 9,5%, adică mai jos faţă de ceea ce au raportat Ţările de Jos atât în ​​martie, cât şi în aprilie (9,7% şi 9,6%). %), şi mai puţin faţă de ceea ce suferă România în lupta cu inflaţia, se mai arată în analiza Saxo Bank.

„Pentru a fi corect, creşterile salariale din Ungaria au fost mai mult de 10% în mare parte din ultimii doi ani, iar unele dintre cifrele din martie au fost de la bonusuri unice acordate angajaţilor din sectorul public, menite în mod clar să încline alegerile în favoarea lui Orban, dar situaţia este comparabilă cu a României”, a mai spus John Hardy.

Potrivit datelor INS publicate miercuri, rata anuală a inflaţiei în luna aprilie 2022 comparativ cu luna aprilie 2021 este 13,8%, la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2004 până în prezent. Creşterile accelerate de preţuri la gazele naturale, la combustibili, la energie electrică, dar şi la produsele de panificaţie au condus la o continuare a creşterii ratei inflaţiei în aprilie 2022 la 13,8%, un nivel-record al ultimilor 18 ani.