Acţiunile globale „sângerează” până la minimul ultimelor şase luni pe măsură ce investitorii pedepsesc activele de risc. Bursele europene, scăderi de 1,5%-2%

Autor: Eduard Ivanovici 12.05.2022

Acţiunile înregistrează scăderi semnificative la nivel global, alături de criptomonede şi alte active de risc, în condiţiile în care inflaţia din Statele Unite – principala economie a lumii – a ajuns la 8,3% în aprilie, „alimentând” temerile conform cărora ratele dobânzilor vor creşte mai agresiv. Perspectivele economiei mondiale continuă astfel să se înrăutăţească.

Procentul de mai sus se încadrează sub nivelul de 8,5% din martie, însă depăşeşte aşteptările de 8,1% ale analiştilor. Creşterea a fost influenţată de preţurile la combustibil, alimente şi maşini noi, relatează Business Insider.

Indicele MSCI All-World a scăzut la un moment dat în cursul zilei de astăzi cu 0,8% la minimul ultimelor 18 luni. La ora publicării ştirii, declinul era de 0,4%, acţiunile globale atingând cel mai slab nivel din ultimele 6 luni.

În Europa, indicele DAX din Frankfurt se deprecia cu 1,8%, în timp ce FTSE 100 din Londra şi indicele parizian CAC 40 coborau cu 2%, respectiv 2,2%, potrivit MarketWatch. La Milano, FTSE MIB era pe minus cu 1,5%, iar indicele paneuropean Stoxx 600 înregistra o scădere de 1,8%.

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, pierdea 1,8%, arată datele BVB. Dinamica din 2022 este de minus 8,1%, faţă de minus 14,3% pe Stoxx 600.

În Statele Unite, contractele futures pe Dow Jones, Nasdaq şi S&P 500 scădeau, în medie, cu 0,6%. Acţiunile Apple s-au depreciat ieri cu 5%, gigantul american pierzându-şi recent statutul de cea mai valoroasă companie din lume în faţa grupului petrolier Saudi Aramco.

„Pieţele de acţiuni rămân sub presiune la nivel internaţional, iar indicele preţurilor de consum din SUA a reafirmat aşteptările că Fed (banca centrală americană – n.r.) va menţine ritmul de înăsprire a politicii monetare în următoarele două şedinţe”, spun strategii furnizorului de servicii de tranzacţionare IG.com.