Omul care a dezvoltat cel mai mare parc eolian revine în scenă cu cel mai mare proiect regenerabil din istoria României. Muntmark are actele pentru un parc solar de peste 1.000 MW, fiind lider şi în al doilea val verde

Autor: Roxana Petrescu 13.05.2022

♦ În perioada 2020-2022, Emanuel Muntmark, discretul dezvoltator de proiecte de energie verde, a înfiinţat 18 companii pentru derularea investiţiilor în solare şi eoliene ♦ Una dintre ele, West Power Investments, a obţinut recent avizul pentru racordare la reţea a unui parc solar mamut, de peste 1.000 MW, în Arad, într-o zonă deficitară privind producţia de energie ♦ Cu acest nou proiect, Muntmark devine cel mai mare dezvoltator şi din noul val verde care stă să înceapă în România, dar diferit faţă de primul val, când s-a concentrat pe eoliene, acum atenţia omului de afaceri ducându-se spre energia solară.

West Power Investments, companie deţinută de omul de afaceri Emanuel Muntmark, cel mai puternic dezvoltator de proiecte de energie verde din România prin grupul Monsson, a obţinut la finalul lunii martie avizul tehnic de racordare la reţea pentru un parc solar de 1.043,7 MW, în Arad. Dimensiunea proiectului este fără precedent în România, cel mai mare proiect de energie solară care funcţionează acum având o capacitate de 60 MW, în timp ce cel mai mare parc de energie eoliană are o capacitate de 260 MW, tot opera lui Muntmark. Data estimată pentru punerea în funcţiune a acestui parc este finalul anului 2024 şi, dacă investiţia se va realiza, aceasta ar putea ajunge la 600 de milioane de euro. La o capacitate de 1.043,7 MW, parcul solar ar necesita o suprafaţă de 1.000 de hectare.

„Monsson promite să fie în continuare un actor important în România şi să se dedice dezvoltării surselor regenerabile de energie şi lanţului de servicii adiacente pentru creşterea industriei regenerabile din România şi din Europa. Monsson îşi propune să dezvolte până în 2030 peste 3.500 MW noi, care, alături de alte proiecte, să ofere României şansa unei independenţe energetice cât mai rapide“, a declarat Sebastian Enache, business development manager la Monsson-PLC.