Statul dă ajutor de 3,5 mil. euro gigantului Coca-Cola HBC România pentru o linie de decontaminare fulgi PET la Ploieşti. Valoarea totală a investiţiei în acest proiect e de 8 mil. euro

Autor: Cristina Roşca 13.05.2022

Coca-Cola HBC România investeşte 8 mil. euro în fabrica de la Ploieşti pentru a instala o linie de decontaminare fulgi PET. Din totalul sumei, peste 40% reprezintă ajutor de stat. Reprezentanţii grupului spun că această investiţie strategică era deja planificată, dar existenţa unei facilităţi oferite de statul român a accelerat planurile de achiziţionare a echipamentelor.

„România are una dintre cele mai performante scheme de ajutor de stat pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie şi este un factor decisiv pentru atracţia acestora.“

Statul a acordat din 2015 până la final de 2021 circa 130 de ajutoare de stat pentru proiecte de investiţii cu o valoare cumulată de 2,5 mld. euro. Valoarea ajutorului de stat se apropie de 1 mld. euro. Este interesant de re­marcat că pe lista beneficiarilor se găsesc în special gru­puri străine gigantice, precum Bosch, Karcher şi Bbraun.

Numărul firmelor româneşti e mult mai mic, dar printre beneficiari se găseşte şi Romaqua, producătorul Borsec, cea mai puternică afacere antreprenorială din domeniul băuturilor. Pentru Coca-Cola HBC, acesta este, conform datelor ZF, primul ajutor de stat din 2015 până în prezent.

Grupul Coca-Cola HBC este cel mai mare îmbuteliator de băuturi de pe plan local, cu afaceri de 2,4 mld. lei (circa 500 mil. euro) în 2020.