Hemoragia record de pe piaţa crypto după prăbuşirea TerraUSD dă semne de încetinire: Bitcoin trece pragul de 30.000 de dolari

Autor: Ştefan Stan 13.05.2022

Criptomonedele au suferit pierderi mari vineri, bitcoin tranzacţionându-se aproape de 30.000 de dolari şi fiind gata să înregistreze o serie record de pierderi, în timp ce prăbuşirea TerraUSD, o aşa-numită "stablecoin", s-a răspândit pe pieţe, scrie Reuters. 

Criptomonedele au fost, de asemenea, antrenate în vânzarea pe scară largă a investiţiilor riscante din cauza îngrijorărilor legate de inflaţia ridicată şi de creşterea ratelor dobânzilor. Sentimentul este deosebit de fragil, deoarece token-urile care ar trebui să fie ancorate la dolar s-au clătinat.

Bitcoin , cea mai mare criptomonedă după valoarea totală de piaţă, a reuşit să îşi revină în sesiunea asiatică şi se tranzacţiona la 30.300 de dolari la ora 0623 GMT, în creştere cu 5%. Ea a organizat o oarecare recuperare de la minimul ultimelor 16 luni, de aproximativ 25.400 de dolari, atins joi.

Dar rămâne cu mult sub nivelurile din urmă cu o săptămână, de aproximativ 40.000 de dolari şi, dacă nu se produce o revenire în tranzacţiile din weekend, se îndreaptă spre o a şaptea pierdere săptămânală consecutivă record.

"Nu cred că ce este mai rău a trecut", a declarat Scottie Siu, director de investiţii la Axion Global Asset Management, o firmă din Hong Kong care administrează un fond de indici criptografici.

"Cred că există mai multe scăderi în zilele următoare. Cred că ceea ce trebuie să vedem este ca interesul deschis să se prăbuşească mult mai mult, astfel încât speculatorii să fie cu adevărat scoşi din joc, iar atunci cred că piaţa se va stabiliza."

TerraUSD (USDT) a rupt săptămâna aceasta legătura de 1:1 cu dolarul, deoarece mecanismul său de menţinere a stabilităţii, care utilizează un alt token digital, a eşuat sub presiunea vânzărilor. Ultima dată s-a tranzacţionat aproape de 10 cenţi.