Rusia a suspendat livrările de energie către Finlanda. „Livrările sunt zero în acest moment, iar acest lucru a început de la miezul nopţii, aşa cum era planificat”

Autor: Cosmin Pirv 14.05.2022

Rusia a suspendat în noaptea de vineri spre sâmbătă livrările de energie către Finlanda.

În cursul nopţii de vineri spre sâmbătă, livrările de electricitate către Finlanda au fost sistate, a declarat un oficial al operatorului de reţea finlandez pentru AFP, citată de Insider Paper.

„Este la zero în acest moment, iar acest lucru a început de la miezul nopţii, aşa cum era planificat”, a spus Timo Kaukonen, manager pentru planificare operaţională la Fingrid.

RAO Nordic, o filială a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, a precizat vineri într-un comunicat că a fost „forţată să suspende importul de electricitate” începând cu 14 mai.

Finlanda importă aproximativ 10 la sută din energia sa din Rusia.

Decizia a fost luată după ce liderii finlandezi au declarat că ţara trebuie să solicite aderarea la alianţa NATO „fără întârziere". Ca răspuns, Kremlinul a declarat că Rusia va considera „cu siguranţă” aderarea Finlandei ca fiind o ameninţare, iar Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va fi „forţată să ia măsuri reciproce, de natură tehnico-militară şi de altă natură”.