Marea miză a politicii monetare în lupta cu inflaţia: BNR să determine băncile comerciale să ducă dobânzile la depozite mai sus

Autor: Claudia Medrega 21.05.2022

♦ BNR încearcă să determine băncile să crească dobânzile la depozite prin restrângerea lichidităţii din piaţa monetară ♦ În aprilie, deficitul de lichiditate din piaţa interbancară a fost de 13,5 mld. lei, aproape de recordul din martie, de 16,4 mld. lei ♦ Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR au depăşit 9 mld. lei în aprilie ♦ În ultimele luni populaţia şi companiile au început să lichideze depozitele în lei şi le-au majorat pe cele în euro ♦ Raportul credite/depozite este de sub 70%.

Creşterea dobânzilor la credite, pe măsură ce BNR majorează dobân­da-cheie, poate să frâneze împrumu­turile noi, respectiv aducerea de noi bani „în piaţă“ (românii restrângând volumul creditelor din cauza dobânzilor mari), în timp ce dacă băn­cile urcă dobânzile la depozite românii ar fi motivaţi să econo­misească mai mult în depozite bancare şi astfel sunt scoşi banii deja existenţi în piaţă, restrângându-se cererea de consum, obiectivul principal fiind scăderea inflaţiei, care s-a apropiat deja de 14% în aprilie.

Prin creşterea acestor dobânzi, s-ar facilita astfel transmisia politicii monetare pentru realizarea obiec­tivului principal, respectiv frânarea preţurilor de consum, a inflaţiei.