Senatori americani, în vizită surpriză la Kiev: întâlnire cu Volodimir Zelenski

Autor: Laura Buciu 14.05.2022

Senatori americani, inclusiv liderul minorităţii din Senat, Mitch McConnell, au vizitat Kievul, a anunţat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o înregistrare video postată online.

„Vizita delegaţiei Senatului american condusă de liderul minorităţii republicane din Camera superioară a Congresului, Mitchell McConnell, este un semnal puternic de sprijin bipartizan pentru Ucraina din partea Congresului Statelor Unite şi a poporului american”, a declarat Zelenski pe Telegram.

Zelenski a adăugat: „Vă mulţumim pentru că ne ajutaţi să luptăm nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru valorile şi libertăţile democratice. Apreciem cu adevărat”.

McConnell a fost însoţit de colegii senatori republicani John Barrasso din Wyoming, Susan Collins din Maine şi John Cornyn din Texas, potrivit Fox News.

Vizita are loc în contextul în care Senatul analizează un ajutor suplimentar de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pentru a ajuta ţara să învingă Rusia. Atât McConnell, cât şi liderul majorităţii din Senat, Chuck Schumer, democrat din New York, au dorit ca pachetul să fie adoptat imediat, dar senatorul Rand Paul, republican din Kentucky, a amânat votul din cauza îngrijorărilor că e nevoie de o supraveghere a cheltuielilor din acest conflict. Pentru susţinerea ajutorului era nevoie de unanimitate.