Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Constantin Sebeşanu, Impact: Anul a început bine, dar contractele nou semnate au încetinit semnificativ. Accentul se pune pe unităţile deja pregătite

Autor: Eduard Ivanovici 16.05.2022

♦ Compania estimează că va da în folosinţă 800 de unităţi în 2022 l Principalele probleme, pe segmentul de costuri.

Efectele războiului dintre Rusia şi Ucraina, care se îndreaptă deja spre a treia lună de lupte, s-au resimţit din plin asupra costurilor suportate de segmentul rezidenţial, spune Constan­tin Sebeşanu, CEO al dezvoltatorului imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP), companie listată pe segmentul principal al Bursei, cu o capitalizare de aproape 1 miliard de lei.

„Anul a început bine, mai puţin impactul asupra costurilor, care a fost sesizat de toate industriile. Din punct de vedere al vânzărilor, având în vedere că legea cu privire la TVA a intrat în vigoare în ianuarie, am avut o creştere destul de semnificativă în ianuarie-februarie“, afirmă CEO-ul.

„Din păcate, a doua parte a lunii februarie a început cu războiul din Ucraina, ceea ce s-a sesizat în toate pieţele, dar mai ales în cea rezidenţială, unde scăderea a fost semnificativă.“

Primele două săptămâni de conflict au oferit o cădere extrem de abruptă, observându-se ulterior o uşoară revenire la normalitate. Ulterior, piaţa s-a confruntat cu creşterea indicelui ROBOR, care a încetinit investiţiile pe piaţa medie întrucât peste 70% din clienţi achiziţionează prin intermediul unui credit, adaugă Constantin Sebeşanu.

În schimb, a fost sesizată o creştere foarte mare pe partea de mici investitori în proiecte medium-high.

„(Contractele nou semnate – n.r.) au încetinit semnificativ, cred că accentul se pune foarte mult acum pe unităţi care sunt gata, mai puţin pe partea de promisiuni de vânzare, unde s-a văzut o încetinire. Lumea este încă în expectativă. Creşterea este la unităţile pregătite, care se pot tranzacţiona imediat.”

Între timp, compania caută mijloace de a contracara sau a echilibra segmentul de costuri pentru a-şi proteja marjele şi se confruntă totodată cu problemele generate de conflictul din Ucraina şi autorizări, constituind o serie de variabile ce nu au reuşit până acum să fie combătute.

„Estimăm că vom da în folosinţă peste 800 de unităţi până la sfârşitul anului, deci prognozăm o valoare a profitului mult mai mare decât anul trecut. Planul de vânzări a fost încetinit, iar acum avem tot felul de acţiuni pentru a remedia şi recupera această pierdere. Per total însă, credem că vom putea raporta către acţionari un profit semnificativ”, susţine CEO-ul Impact.

Acţiunile IMP sunt pe minus cu 11,4% în 2022, pe un rulaj de 23,5 milioane de lei, arată datele BVB.

 

Ce a mai afirmat Constantin Sebeşanu:

Vom ridica finanţare şi prin vânzare de acţiuni. În paralel, mergem şi cu partea de creditare (...) Suntem în discuţii foarte avansate cu băncile, avem nevoie de aprobarea Adunării Generale a Acţionarilor pentru a obţine aceste credite.

Avem această dilemă, apropo de preţurile de vânzare, care trebuie corelate cu valoarea de înlocuire de astăzi – partea de creştere pe materiale, despre care cred că nu va mai fi într-un trend ascendent atât de dinamic.

Pe de altă parte este vorba de lipsa anumitor materiale (...) iar constructorii vor să îşi ia o marjă de siguranţă, ceea ce împinge preţul şi mai sus. Mai ales în Bucureşti, se adaugă şi lipsa autorizaţiilor, ceea ce – într-un an şi jumătate – va produce o presiune foarte mare pe preţuri fiindcă stocurile vor fi foarte mici.