La mâna băncilor: Cei aproape 490.000 de debitori cu credite legate de ROBOR pot să ceară băncilor înlocuirea indicelui cu IRCC. Băncile aprobă sau nu. Ce analizează băncile? ROBOR a depăşit pragul de 5%, în timp ce IRCC este 1,86%

Autor: Claudia Medrega 21.05.2022

♦ Clienţii au dreptul, conform OUG 19/2019, să ceară băncilor înlocuirea ROBOR cu IRCC ♦ La fel ca în cazul oricărei solicitări de renegociere, aceasta poate să vizeze doar indexul de dobândă sau şi alţi parametri, iar băncile pot accepta sau refuza solicitarea, în maximum 60 de zile ♦ Banca va realiza o analiză a situaţiei financiare a clientului şi a comportamentului de rambursare din ultimele luni pentru orice solicitare de modificare de costuri, inclusiv pentru trecerea de la ROBOR la IRCC, susţine BRD.

Românii care mai au contracte de credite de consum sau ipotecare luate înainte de luna mai 2019, care sunt legate de ROBOR, pot să meargă la bancă şi să facă o cerere prin care să solicite trecerea la IRCC ca indicator de referinţă, pentru a-şi diminua rata de plată, având în vedere că ROBOR a depăşit deja 5%, fiind aproape triplu faţă de nivelul IRCC folosit acum, de 1,86%.

Practic, primul pas este ca debitorii cu credite legate de ROBOR să meargă la bancă şi să facă o cerere prin care solicită trecerea de la ROBOR la IRCC, iar instituţiile de credit sunt obligate de legislaţie să răspundă într-un termen de 60 de zile. Pe lângă această cerere, instituţiile de credit mai fac şi alte analize.