EXCLUSIV ZF. Se ascute lupta pentru listarea Hidroelectrica doar la Bursa de Valori Bucureşti: ASF le-a scris lui Iohannis, Ciucă, Cîţu şi Ciolacu. Miza: 15% din Hidroelectrica, adică un pachet de aproape 2 mld. euro, care să ajungă fie integral doar la Bursa de Valori Bucureşti, fie şi la bursa de la Londra

Autor: Liviu Popescu 16.05.2022

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a trimis o scrisoare preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă, dar şi preşedintelui Senatului Florin Cîţu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu în care militează pentru o ofertă exclusiv locală pentru acţiunile Hidroelectrica, ultima perlă energetică nelistată din portofoliul statului.

Cu alte cuvinte, se ascute lupta pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria României: 15% din Hidroelectrica, adică un pachet de aproape 2 miliarde de euro, pe care o tabără, în frunte cu Ministerul Energiei şi ASF, îl vrea doar la Bursa de Valori Bucureşti, iar cealaltă, în frunte cu acţionarul vânzător Fondul Proprietatea şi alţi investitori, şi pe o bursă externă.

Potrivit scrisorii consultate în exclusi­vitate de ZF, ASF expune şapte motive pentru care Hidroelectrica ar trebui listată doar la Bucureşti.

Scrisoarea redactată la finele lunii martie a fost înregistrată săptămâna trecută la Comisia buget-finanţe din Camera Deputaţilor. Toate motivele expuse de ASF şi scrisoarea integrală pot fi găsite în pagina 4 şi pe zf.ro.

„Apreciem că o listare doar pe piaţa de capital românească a acţiunilor asigură o dezvoltare adecvată a acestei pieţe, inclusiv printr-o creştere a lichidităţii, cu efecte benefice asupra posibilităţilor de finanţare prin intermediul pieţei de capital, respectiv asupra dezvoltării economiei reale, în general“, se arată în scrisoarea de şase pagini consultată de ZF şi semnată de Nicu Marcu, preşedintele ASF.

15% din Hidroelectrica, aşa cum ar vrea Fondul Proprietatea să scoată la vânzare pe piaţa de capital, înseamnă un pachet de 8,5 mld. lei, despre care ASF spune că investitorii locali au „capacitate suficientă de finanţare“. Pe de altă parte FP spune că este nevoie de o suprasubscriere de câteva ori a acestui pachet pentru obţinerea unui preţ atractiv.

„Oferirea unui pachet de acţiuni Hidroelectrica cât mai mare investitorilor rezidenţi va contribui la majorarea atractivităţii pieţei locale, având în vedere inclusiv faptul că participanţi locali la piaţa de capital au resurse/capacitate suficientă de finanţare a întregii oferte a Fondului Proprietatea S.A. (pentru tot pachetul de 15% din capitalul social al Hidroelectrica)“, este motivul cu numărul patru al ASF pentru o listare doar la Bucureşti.

Acesta este şi „mărul discordiei“ între tabăra care susţine listarea Hidroelectrica doar la Bucureşti şi cea care promovează şi listarea duală. Iar asta pentru că Fondul Proprietatea spune că este nevoie de o suprasubscriere de câteva ori a pachetului scos la vânzare pentru a putea obţine un preţ atractiv al ofertei. Dar ASF spune că investitorii locali, cel mai probabil în cea mai mare parte fonduri de pensii, au resursele necesare suficiente.

Limita fondurilor P2 pentru expunerea unui emitent este de maximum 5% din active, ceea ce înseamnă circa 4,5 mld. lei luând în calcul cea mai recentă valoare a activelor (aproape 90 mld. lei), dar şi scenariul în care toate fondurile ar intra cu suma maximă la oferta Hidroelectrica.

Pe de altă parte, potrivit societăţii de brokeraj Tradeville, retailul ar putea subscrie 30% din ofertă, adică circa 2,5 mld. lei. Cu alte cuvinte Pilonul II plus retailul, într-un calcul optimist, ar putea subscrise 7 mld. lei din oferta de 8,5 mld. lei. Pe urmă ar putea veni investitori precum fonduri mutuale, BERD, IFC, dar şi investitori de retail de calibru precum Pavăl Holding al fraţilor Pavăl de la Dedeman.