Război în Ucraina 17 mai 2022

Ziarul Financiar 17.05.2022

Regiunea Odesa a fost lovită de un nou atac cu rachete

Ucraina a raportat o nouă lovitură cu rachete împotriva regiunii de coastă a Mării Negre, Odesa, atac care a cauzat daune infrastructurii oraşului şi a dus la un incendiu. Administraţia militară regională din Odesa a declarat luni că „în urma unei lovituri cu rachete de către aeronave strategice în regiunea Odesa infrastructura turistică a fost avariată, clădiri au fost distruse şi a izbucnit un incendiu”, conform CNN.    

 

Suedia ar trebui să se alăture NATO pentru a asigura siguranţa poporului suedez, a spus premierul ţării

Suedia ar trebui să se alăture NATO împreună cu Finlanda pentru a asigura siguranţa poporului suedez, a declarat luni prim-ministrul suedez Magdalena Andersson, conform CNN. Andersson a subliniat că situaţia actuală „cere” Suediei să se alăture alianţei militare. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea Finlandei şi a Suediei în NATO nu va crea o ameninţare pentru Rusia, iar extinderea infrastructurii militare în acest teritoriu va determina cu siguranţă un răspuns din partea ţării sale.

 

UE reduce previziunile de creştere economică şi creşte perspectivele de inflaţie pe măsură ce impactul războiului din Ucraina continuă

Potrivit ultimelor previziuni economice ale Comisiei Europene, războiul din Ucraina a determinat creşterea preţurilor mărfurilor, a perturbat lanţurile de aprovizionare şi a crescut incertitudinea. UE estimează că PIB-ul zonei euro va creşte cu 2,7% în acest an şi cu 2,3% în 2023. Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat că invazia Ucrainei de către Rusia provoacă suferinţe şi distrugeri nespuse, dar afectează şi redresarea economică a Europei, scrie CNN.

 

Ministrul de externe al Austriei: UE va sancţiona din nou Rusia în câteva zile

Uniunea Europeană va lansa al şaselea set de sancţiuni împotriva Rusiei în câteva zile, potrivit ministrului de externe al Austriei, citat de BBC. Alexander Schallenberg a spus că este încrezător că cea mai recentă demonstraţie de unitate a blocului cu Ucraina va fi gata după o serie de discuţii. El a adăugat că acţiunea este necesară pentru că „Rusia ne urmăreşte”.

 

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko îndeamnă la unitatea alianţei militare ruse

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko i-a îndemnat pe alţi membri ai unei alianţe militare dominate de ruşi să rămână uniţi, scrie BBC. El a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina într-un efort de a slăbi Rusia. Vorbind la un summit al liderilor Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) de la Moscova, Lukaşenko a spus că „sancţiunile infernale” împotriva ţării sale şi a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi vorbit cu o voce unită.