Andrei Ivan, Skanska: Sustenabilitatea ajunge să aibă o importanţă tot mai mare în raportările non financiare. În timp, importanţa elementelor financiare din rapoartele companiei va fi egalată de elementele non financiare

Autor: Cristina Bellu 17.05.2022

Andrei Ivan, Projects Director la Skanska, dezvoltatorul imobiliar suedez, consideră că sustenabilitatea începe să capete o importanţă tot mai mare în raportările non financiare, iar într-un viitor nu foarte îndepărtat importanţa elementelor financiare din rapoartele companei va fi egalată de elementele non financiare.

“Sustenabilitatea ajunge să aibă o importanţă tot mai mare în raportările non financiare. Vedem în timp că importanţa elementelor financiare raportate va fi egalată de elementele non financiare pentru că nu este important să faci profit, ci mai important este cum faci profit pentru investitori”, a spus Andrei Ivan la evenimentul ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

 

Alte declaraţii:

Într-o clădire construită de noi lucrează în jur de 2.000 de angajaţi. O clădire verde este descrisă de noi ca fiind sustenabilă. pentru noi ESG este egal cu sustenabil. Este foarte complex şi avem focus pe partea de mediu (partea de E), partea de social (S) şi partea de guvernanţă (G).

Evident că foarte mult ajutor vine de la sediul central cu setul de politici şi cerinţe pe care le cascadăm în fiecare unitate de business. Este un obiectiv la care lucrează absolut toate unităţile de business si acestea se cascadează la nivel de proiect.

Atunci când dezvoltăm un proiect verde trebuie să avem nu numai obiectivele acestea, ci şi dovezile pentru uilizatorii clădirii în primul rând, pentru investitori, pentru că noi vindem clădirile de birouri, şi nu în ultimul rând pentru acţionari. Suntem o companie listată la bursă şi pentru acţionari este important să venim cu aceste dovezi pe care le strângem la nivel de grup şi le raportăm anual într-un raport de sustenabilitate.

Când construim o clădire, dacă ne referim la partea de mediu, trebuie să fim foarte exacţi cât consumă aceea clădire, câtă energie consumă, măsurarea amprentei de carbon. Evident clădirea verde pentru noi este cea care consumă 100% energie din susrse regenerabile şi partea de amprentă de carbon încorporată vine din selectarea materialelor pe baza amprentei reduse de carbon.

Partea de social este importantă în alegerea terenului pentru că trebuie să ne uităm la ce nevoi are comunitatea respectivă. Sunt foarte multe concepte şi vin ca cerinţe acum – concepte bune, dar care nu se por replica peste tot. Sunt oraşe diferite, cu nevoi diferite, şi atunci judecata unui proiect verde prin prisma S-ului din ESG vine ascultând foarte mult comunitatea respectivă.