Alexandra Maier, ING Bank: Un factor important în ESG este partea de guvernanţă. Dacă în companii există un comitet din conducere care urmăreşte diverse arii de sustenabilitate, atunci întregul proces de implementare a standardelor ESG în instituţie va merge mai departe

Autor: Cristina Bellu 17.05.2022

Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate în cadrul ING Bank, consideră că un factor important în implementarea standardelor ESG în instituţiile financiare este reprezentat de partea de guvernanţă corporativă.

“În momentul în care sustenabilitatea ajunge la nivel de top management, în momentul în companii există un board de sustenabilitate, un comitet din conducere care urmăreşte diverse arii de sustenabilitate, atunci subiectul acesta merge mai departe”, a spus Alexandra Maier în cadrul evenimentului ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

 

Alte declaraţii:

Ultimul draft de propunere din CE privind obligativitatea raportării ESG nu mai vorbeşte doar de companii cu peste 500 de angajaţi, ci ia în calcul inclusiv companii cu un număr mai mic de angajaţi. Încă nu ştim varianta finală, dar este foarte posibil să avem o schimbare majoră.

ING a intermediat împreună cu alte bănci a doua emisiune de obligaţiuni verzi pentru NEPI. 500 mil. euro, bani care merg către îmbunătăţirea eficienţei energetice în clădirile lor – centre comerciale.

Un studiu recent al băncii arată că peste 72% dintre investitori vor şi se uită la astfel de obligaţiuni. În mod evident acesta este un factor care duce de fapt ESG-ul, iar în momentul în care începem să vorbim de ESG, termenul de fapt a venit din zona financiară şi a investitorilor.

Nu este prima oară când vorbim de protecţia mediului, dar este prima oară când spunem că mai avem un timp pentru a face ceva astfel încît să nu fie ireversibil.

Obligativitarea raportării de ESG se va duce şi către companiile mijocii. Acţiunea se va face simplu. Avem reprezentanţi inclusiv pe acest palier de business mediu, companii medii şi mici. De fapt, tot principiul de aici este să înglobezi în diverse arii din companie principiile de sustenabilitate. Să vii cu o propunere pentru astfel de companii. În acest moment lucrăm la un credit pentru astfel de companii. Dincolo de produs, o zonă foarte importantă este partea de consiliere pe subiectul ESG. Ce presupune acesta, cum îţi îmbunătăţeşti amprenta energetică, ce faci concret în zona de eficienţă. Aşadar este un mix pentru companii medii cu produse şi informaţii utile.

Cum se transpune conceptul de ESG în viaţa angajaţilor – angajaţii aşteaptă de la noi să facem lucrurile acestea pentru că fiecare angajat este de fapt un cetăţean care trăieşte într-un oraş din acestă ţară. Apoi, dincolo de aşteptare vine filonul foarte important care se referă la informaţie. Dincolo de a înţelege ce înseamnă şi ce presupune concret sustenabilitatea în aria angajaţilor, aceştia, în urma unor programe special dezvoltate pe acest subiect, încep să vină cu idei. Aşa s-a născut creditul pentru maşini electrice.