Zsuzsa Bereschi, Energy and Green Transformation, Horváth: Pe piaţa de capital, conformarea cu principiile ESG ne oferă accesul la pieţe noi, ne creşte posibilitatea de a penetra mai adânc pieţele pe care acţionăm

Autor: Ramona Cornea 17.05.2022

Zsuzsa Bereschi, senior Manager – Energy and Green Transformation în cadrul Horváth, afirmă că pe piaţa de capital, conformarea cu principiile ESG oferă companiilor accesul la pieţe noi şi creşte posibilitatea de a penetra mai adânc pieţele pe care acţionează.

”Noi recomandăm întotdeauna să ne uităm la beneficii, la oportunităţi, la avantajele pe care le aduc principiile ESG. Pe piaţa de capital, conformarea cu principiile ESG ne oferă accesul la pieţe noi, ne creşte posibilitatea de a penetra mai adânc pieţele pe care acţionăm. Prin faptul că produsele sau serviciile noastre sunt sustenabile, sunt corecte din punct de vedere social, avem o guvernanţă potrivită, noi oferim o încredere atât clientului nostru, cât şi reglementatorului, legislatorului din ţară. Practim, oferim o încredere mediului”, a declarat Zsuzsa Bereschi în cadrul conferinţei ZF ESG Summit 2022: ESG, pilonul dezvoltării sustenabile.

Ce a mai declarat Zsuzsa Bereschi în cadrul conferinţei:

• Foarte important este că putem să ne optimizăm costurile. Tot ceea ce ţine de mediu trebuie privit şi din punct de vedere al economiei, al reducerii consumului şi, ca atare, de o reducere a costului. Este absolut necesar să trecem la o energie verde, dar să nu uităm şi de componenta de optimizare a consumului energetic. Cu ritmul acesta de creştere, nu vom putea susţine toate aceste activităţi cu producţia de energie pe bază de fosili pe care o avem acum. Este clar că trebuie să investim în energie verde şi să raţionalizăm foarte mult consumul, pe de altă parte.

• ESG ne oferă oportunitatea să atragem talentele, să le reţinem, să motivăm angajaţii, este o componentă foarte importantă.

• Riscurile vin pe de o parte din expunerea pe care o avem faţă de aceste reglementări, este clar că pe partea de mediu trebuie să ne gândim la riscurile pe care le avem prin preţurile certificatelor de emisii CO2, dar trebuie să ne gândim şi la riscurile care ţin de sănătatea şi securitatea muncii, şi acolo sunt prevederi.

• Pe partea de guvernanţă, dacă ne gândim doar la ceea ce se întâmplă doar până în 2030 pe partea de lanţuri de aprovizionare, la directivele pentru practicile neconcurenţiale, deci sunt o serie de reglementări care se pregătesc şi faţă de care suntem expuşi, deci trebuie să identificăm riscurile pe care le avem pe partea de sustenabilitate încă de pe acum, să ne gândim ce fel de măsuri putem să avem şi să aliniem obiectivele, indicatorii, măsurile pe care le avem pe partea generală, strategia generală a unei companii cu strategia de sustenabilitate.